СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сто наши музикални произведения влизат в аржентинска аудио библиотека за класика

България представена с Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Филип Кутев, Емил Табаков, Марин Големинов и др.

БНР е една от стоте световни радиостанции,  поканени да вземат участие в най-голямата аудио библиотека за класика на Латинска Америка. Снимка: Ани Петрова/БНР - Сто наши музикални произведения влизат в аржентинска аудио библиотека за класика

БНР е една от стоте световни радиостанции, поканени да вземат участие в най-голямата аудио библиотека за класика на Латинска Америка. Снимка: Ани Петрова/БНР

Творби на Филип Кутев, Панчо Владигеров, Марин Големинов, Емил Табаков и други ще влязат в дигитална „Аудио библиотека“, проект на „Радио Класика“ към Аржентинското национално радио. Поводът за събирането на голяма колекция със световно значими класически творби е отбелязването на 100 години от първото радиопредаване в Аржентина, когато на 27 август 1920 г. в радиоефира на Буенос Айрес прозвучава Вагнеровата опера „Парсифал“.

Българското национално радио също е поканено да се включи в международния проект – обществената медия е една от стоте по цял свят, които ще предоставят по сто творби на композитори от страната. В портфолиото на България ще влязат творби на Добри Христов, Петко Стайнов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Марин Големинов до имена на наши съвременници като Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Емил Табаков, Пламен Джуров, Велислав Заимов. Всяко произведение е придружено от кратка анотация на автора, както и информация за философския, политически и исторически контекст на творбата.

Със своите 10 000 произведения, „Аудио библиотеката“ ще се превърне в най-голямата дигитална колекция от класически творби в Латинска Америка. Музикалните записи ще бъдат достъпни за професионални музиканти и за любители на класическата музика, единствено с изследователска и с познавателна цел.

На 27 август в 17 ч. българско време юбилеят на аржентинското радио ще бъде отбелязан със специална празнична програма. Във виртуалната церемония ще вземе участие Поля Станчева, програмен директор на БНР.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС