POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стойте далеч от банките на Васко Кеца. Губи 670 хил. лв. от КТБ

ВИП-овете в културата масово без един лев в джоба

"Не съм се лакомил! Лихвата ми е 6,5 процента. Това е смешна лихва! А парите ми са чисти", казва Васил Найденов. - Стойте далеч от банките на Васко Кеца. Губи 670 хил. лв. от КТБ

"Не съм се лакомил! Лихвата ми е 6,5 процента. Това е смешна лихва! А парите ми са чисти", казва Васил Найденов.

„Драги зрители, ако искате да разберете къде ще загубите пари, обадете ми се”, обърна се неотдавна Васил Найденов към тв аудиторията от ефира на Би Ти Ви.

Признанието му беше експресивно, но и много горчиво, защото певецът за втори път в живота си преживява тежка банкова криза. Първият път си получи обратно парите, вложени във фалиралата Частна земеделска инвестиционна банка. Сега обаче шансът да си прибере спестяванията от Корпоративна банка, е малък. Певецът губи с 671 744 лв. в КТБ.

„Не съм се лакомил!, – твърди Кеца. – Лихвата ми е 6,5 процента. Това е смешна лихва! А парите ми са чисти. Имам документ от НАП, че съм си платил всичко, което дължа! … Аз съм известен с аматьорщината си в банковото дело, но виждам, че сценарият се повтаря. През 1996-а отново нямаше досиета на кредитни милионери, тогава дори не пускаха квестори във фалиралите банки. Частна земеделска инвестиционна банка и „Кристалбанк” бяха първите, които фалираха. И тогава беше петък, както се случи и сега. Сценарият е един и същ. И сега чувам същите истории сега, че са давали пари, че са откраднати. Но кой от кредитните милионери върна парите?”.

„Може би трябва вече да се стигне до война, защото на хората им е писнало да ги обират“, казва Васил Найденов.

В списъка на вложителите, разпространен във фейсбук, той е под номер 493. Творецът с най-голям капитал в КТБ е министърът на културата Вежди Рашидов. Той е под номер 133 със своите 2 590 928 лв. Стотина реда по-назад е телевизионният продуцент Евтим Петров Милошев с 1 419 125 лв. Останалите пари на културата в трезорите на Корпоративна банка са на две фирми. Едната е в Топ 30 – дружеството за колективно управление на сродни права в музиката „Профон“ със своите почти 10 млн. лв., голяма част от които шефката им Саня Армутлиева спаси чрез цесия (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). В същата банка са умножавали парите и на друга фирма на Армутлиева – „Анимато мюзик“ – 788 589 лв.

„От списъците на КТБ се излъчва страшна бедност…, ужасяваща и чудовищна. Те навяват повече тъга от филма „Дунав мост“, написа хореографката Мила Искренова в нощта, когато фейсбук бе потопен с цифри и нули. Неколкостотин души си търсеха имената и погубения капитал, хиляди други съзерцаваха удивени неподозираното състояние на богатите българи.

Два свята…, ще кажете. Но загубата на едните ще повлече финансово и другите.

Хората от културата са малцинство в този регистър. Събратята на Найденов от музикалната сцена, „на които им е писнало да ги обират“, не са много – малцина са тружениците в арта, които имат толкова пари, че да ги влагат на лихва в банка. Повечето едва свързват двата края. Актьорите в театъра работят за заплата между 500 и 700 лв. Наричат ги звезди, но много от тези ВИП-ове са крайно нуждаещи се – ситуация, от която се възползват риалити форматите, за да купят единственото, което някои притежават – достойнството си.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90