VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Столичанка откри жълти павета в двора си. И още един случай

Зам.-кметът Дончо Барбалов благодари чрез Фейсбук на съвестната гражданка, решила да запази анонимност

Жълтите павета, върнати на Столичната община. Снимка: Дончо Барбалов - Столичанка откри жълти павета в двора си. И още един случай

Жълтите павета, върнати на Столичната община. Снимка: Дончо Барбалов

Жълти павета за около 6 кв. м. откри столичанка в двора на новозакупения си имот в кв. „Гео Милев“, съобщава в страницата си във Фейсбук зам.-кметът Дончо Барбалов.

По думите на Барбалов, гражданката сама сигнализирала в Столична община за „находката“. По нейно желание, зам.-кметът не съобщава името ѝ, но ѝ благодари чрез социалната мрежа „за отговорността, с която тя се отнесе към ценните керамични блокчета“.

Екип на общинското дружество „Софинвест“ веднага посетил адреса на столичанката, за да прибере „намерените“ жълти павета.

Жълтите павета, прибрани обратно на съхранение в „Софинвест“. Снимка: Дончо Барбалов

В поста си Дончо Барбалов припомня, че жълтите павета от центъра на София са обявени за културно наследство, внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. с тях са застлани бул. „Цар Освободител“ и площада пред Народното събрание.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Жълтите павета, които през изминалите над 110 години в някои участъци са заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество „Софинвест“, за да се използват при ремонт в централната част на столицата. До момента у нас не се е намерила фирма, която да може да произведе керамични блокчета с такава устойчивост и цвят, посочва Барбалов.

Това не е единственият случай с неочаквано появили се жълти павета. Този застрашен в центъра на София вид изглежда намира все по-добри условия за живот и размножение в богатите предградия на столицата. За миграцията му периодично се откриват сведения и снимков материал във Фейсбук. На вниманието на Дончо Барбалов представяме един от последните кадри на побегнали от центъра на града павета, за да информира съответните органи. Според публикацията, уличката към частния гараж, постлан с културно наследство, се намира в кв. „Бояна“. Може би трябва да се направи и проверка как „Софинвест“ съхраняват жълтите павета.

Жълтите павета от центъра на София са рядък вид със склонност към миграция към богатите столични предградия. Снимка: Анонимен автор

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg