Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Столична библиотека с нов филиал в „Овча купел“

Предлага над 3 хил. нови издания, включително най-нова българска литература

Различни тематични кътчета в новия филиал на библиотеката очакват своите читатели. Снимка: Столична библиотека - Столична библиотека с нов филиал в „Овча купел“

Различни тематични кътчета в новия филиал на библиотеката очакват своите читатели. Снимка: Столична библиотека

Нов филиал на Столичната библиотека ще отвори врати на 16 март, съобщават от институцията. Новият клон е в „Овча купел“, където от утре ще може да се намерят близо 3200 тома с книги, сред които най-новите и търсени заглавия от съвременни чужди и български писатели. Случайно или не, филиалът е разположен на ул. „Петя Дубарова“ , бл. 415, вх. А, официалното откриване е от 12 ч.

Деветнайсет български издателства и автори – носители на Годишните награди на Столична библиотека и постоянни участници в литературните инициативи на библиотеката – са дарили над 400 нови книги и списания за откриването на филиала.

В празничния ден малките читатели ще получат подаръци – детски книжки, а до 19 март за всички желаещи ще има безплатни читателски карти на Столична библиотека. На 19 март, събота, във филиала стартира детско арт ателие с младия художник Димитър Кърджилов.

Това е трето разширяване на териториалното влияние на Библиотеката за последните 6 години – преди това заработиха клоновете ѝ в Студентски и подвижния „Библиобус“, любим на столичани в топлите месеци. Във филиала на „Петя Дубарова“ има обособени зона за художествена литература, детски кът, зона за четене и зона за учене, насочена специално към тийнейджърите. Залите са оборудвани със съвременна техника, включително и роботчета за програмиране, 3D очила, мултимедия и разнообразни софтуерни продукти и програми.

На разположение на читателите са всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката – каталог с над 700 хил. документа, тематични платформи, дигитални колекции и бази данни, онлайн поръчки и доставка на книги, образователни платформи за учениците, както и библиотечни консултанти. Редовно ще се провеждат инициативи за насърчаване на интереса към четеното и книгите със срещи със съвременни детски автори, арт работилници, изложби, премиери на книги на автори от района…

Особен интерес несъмнено ще предизвикат работилниците по начална дигитална грамотност, в която помощници са роботчета пчелички, както и заниманията с 3D писалки, 3D скенер и 3D принтер.

Столична библиотека се смята за най-голямата публична библиотека в страната с над 72 хил. читатели и уникални книжни и дигитални ресурси, продукти и услуги, има проактивна политика за привличане на различни читателски публики, разкриване модерни арт-пространства, създаване на дигитални центрове и платформи, търсене на креативни формати на общуване с потребителите. Един от основните приоритети на Столична библиотека е откриването на филиали в районите на столицата, където гражданите имат ограничен достъп до качествени културни услуги и нови книжни ресурси.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах