Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Столична галерия кани на Триумфа на Кристо виртуално

Излъчване на живо от Париж от откриването на проекта на Кристо и Жан-Клод

Френският президент Еманюел Макрон посети инсталацията два дни преди откриването ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Столична галерия кани на Триумфа на Кристо виртуално

Френският президент Еманюел Макрон посети инсталацията два дни преди откриването ѝ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Излъчване на живо от откриването на опакованата Триумфална арка в Париж ще представи столичната галерия „Оборище 5“. На 18 септември проектът на Кристо и съпругата му Жан-Клод, замислен преди 60 години, ще бъде реализиран, надживял и двама им. Стриймингът ще започне в 18 ч.

Включването на живо от Париж е допълнение към ретроспективна изложба с офсетови литографии на проектите на Кристо и Жан-Клод. Представени са някои от най-емблематичните им произведения, като „Портите“ в Ню Йорк, „Опакованите дървета“ в Риен, Швейцария, „Чадърите“ в САЩ и Япония, „Пон Ньоф“ в Париж, както и оригиналната рисунка на Мастаба в Абу Даби – нереализиран проект на тандема. Представени са още десет оригинални плаката на Кристо, както и рисунки на Христо Явашев от годините му в Националната академия. Тринайсет от тях може да бъдат купени. Експозицията ще остане до 6 октомври в „Салонната зала“ и зала „Галерия“ на „Оборище 5“.

Идеята за опаковането на Триумфалната арка се ражда през 1961 г., когато Кристо и Жан-Клод са в Париж и живеят в малък апартамент в близост до монумента. През 1962 г. прави фотомонтаж на опакована Триумфална арка, през 1988 г. следва колаж. 60 години по-късно мечтата му е реализирана, но Кристо не успя да доживее да види проекта си реализиран.

„[Инсталацията] ще е като жива, ще се съживява от вятъра и ще отразява светлината. Гънките ще се движат, повърхността на паметника ще стане чувствителна“, обяснява Кристо, когато представя проекта преди смъртта си.

Опакованата Триумфална арка ще може да се види в Париж между 18 септември и 3 октомври.

Канал в Ютюб на Кристо и Жан-Клод от 15 септември предава на живо процеса по изграждането на инсталацията.

Туристи и парижани наблюдават процеса по опаковането на Арката. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90