Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Столична община кани гражданите за пролетно почистване на София

Първо кварталите, после общинските паркове и речните корита

Освен за почистването на отпадъци, Столична община трябва да предприеме мерки и за почистването на драсканиците от фасадите на сградите във всички части на София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Столична община кани гражданите за пролетно почистване на София

Освен за почистването на отпадъци, Столична община трябва да предприеме мерки и за почистването на драсканиците от фасадите на сградите във всички части на София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Годишно пролетно почистване организира скоро Столичната община за доброволци – планира се облагородяване както на жилищните квартали, така и на общинските територии и тревни площи. Зелената кампания започва на 20 март и ще продължи до 15 април.

Почистването ще се проведе в два етапа. В първия, назован „Включи се и почисти своя квартал“, от 20 до 31 март ще се обърне внимание на териториите около жилищните сгради в кварталите като градинки, паркове, детски и спортни площадки, паркинги, междублокови пространства… Освен за почистването от битови и други отпадъци, доброволците могат да се включат и в боядисването на електрическите табла и други съоръжения, както и в премахването на листовки от стълбове и дървета.

На 20 март учениците от 51-во  СУ „Елисавета Багряна“ в „Красно село“ ще почистват, засаждат дървета и друга растителност и ще се погрижат за възстановяването и боядисването на пейките за отдих в училищния си двор.

Вторият етап, наречен „Чиста и зелена София, без пластмасови отпадъци“, е по-мащабен – той ще се проведе от 1 до 15 април. Включилите се в него могат да почистят и озеленят общинските територии и тревни площи по улици и булеварди, деретата и корита на реките.

От Общината осигуряват трева, чакъл и трошен камък за свободните общински места, кашпи за детските площадки и междублоковите пространства, дръвчета, нискостеблени храсти и цветя за градинките и парковете. Предвижда се подмяна на счупените летви на пейките и премахването на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, територии около манастири, крайградски места и зони за отдих.

Осигурени са 50 хил. бр. чували и още 20 хил. броя ръкавици, които доброволците може да поискат от районните си инспекторати. Създадена е организация за координиране дейността по пролетното почистване, като на телефоните на оперативния център (о2/987 55 55 или 02/93 77 566) в периода на кампанията гражданите могат да подават сигнали и предложения от 9 до 17 ч.

Откриването на кампанията по пролетно почистване започва от 51-во СУ „Елисавета Багряна“ – район „ Красно село“ на 20 март от 11 ч.

Столична община е описала локациите за пролетното почистване в сайта на Столичния инспекторат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах