Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Столична община настани шест семейства от Украйна

Сред тях има десетчленно семейство с увреден слух, което иска да остане в България

Семейството на Полина и Саша бе посрещнато в София от кмета на града Йорданка Фандъкова. Снимка: Столична община - Столична община настани шест семейства от Украйна

Семейството на Полина и Саша бе посрещнато в София от кмета на града Йорданка Фандъкова. Снимка: Столична община

Общо 25 души са намерили спасение от войната в Украйна с помощта на Столична община и Български червен кръст, съобщават от кметството. Настанени са шест семейства – възрастни и 11 деца.

Семейството на Полина и Саша, заедно с осемте им деца, са бежанци от Суми, град в близост до Харков. Десетчленното семейство е пристигнало в София със свой близък и сега е настанено в в сграда на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Всички членове на семейството са с увреден слух и разговарят на жестомимичен език.

„Искаме да останем в София и да си намерим работа тук, – казаха те при срещата си с кмета на града Йорданка Фандъкова, – а 5-те ни деца, които са на възраст между 5 и 16 години, да могат да ходят на училище.

Три от децата им са пълнолетни и ще си търсят работа. Семейството бе подпомогнато в комуникацията от общността на глухите хора в България.

„Бихме искали децата да посещават училището за глухи в София“, споделят Полина и Саша.

Семейството иска да остане в София и за целта трябва да кандидатства за получаване на статут.

Останалите пет семейства от Украйна са настанени в центрове за социални услуги на общината. Възможности за приемане на напуснали Украйна общината предоставя освен в социални услуги и в специализираната болница за долекуване в район „Панчарево“, където могат да бъдат настанени 40 възрастни, които се нуждаят и от здравни грижи. Болницата за рехабилитация продължава лечението на своите пациенти. Възможности за настаняване има и в база на общинско дружество в Приморско.

На настанените семейства се предоставят хранителни продукти, дрехи, както и хигиенни материали, които се осигуряват от аварийните екипи на общината с помощта на БЧК.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах