Столична община отличена за принос към борбата за климата

В отговор - вълна от негативни реакции на столичани

София, декември 2019 г. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Столична община отличена за принос към борбата за климата

София, декември 2019 г. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

София е отличена с най-високата оценка за прозрачност и лидерство за действията си в областта на климата, съобщават от Столичната община. Управлението на града, начело с кмета Йорданка Фандъкова, е получило най-високия рейтинг „А“ за 2019 г. в класацията на глобалната платформа CDP на събитие в Париж. Тази оценка нарежда столицата ни до градове като Париж, Берлин, Лисабон, Стокхолм, Лондон, Хага, Рига, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк и Сеул, отбелязват от общината. 

CDP е глобална платформа, в която на годишна база градове и бизнес организации споделят своя напредък, като докладват по над 100 въпроса за действията си за смекчаване на изменението на климата и адаптация към климатичните промени.

В профила си във Фейсбук кметът Фандъкова посочва постиженията на София в последните няколко години, сред които залесяването на 1260 дка около София и посаждането на 2000 нови дървета в града. Йорданка Фандъкова обещава през 2020 г. да бъдат засадени още 10 хил. дървета. Кметът пише, че в момента се разработва карта с местата за засаждане във всеки район и през март ще представи програма за засаждане на нови дървета в кварталите с покана за участие към всички граждани, които искат да засадят дърво до дома си.

„Едно дърво абсорбира 150 кг въглероден диоксид годишно. Така че заедно ще помагаме за спестяването на тонове въглеродни емисии на година – пише Фандъкова. – Спестяваме 70 000 тона вредни емисии с метрото, което разширихме с 30 км нови линии за 10 г. До края на годината ще спестяваме 90 000 тона, защото ще пуснем още 12 километра от третата линия. 2,5 пъти намалихме вредните емисии от градските автобуси като подменихме 90% от парка.“

Америка за България

Кметът посочва още, че Общината намалява с 1/3 домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София чрез безплатна подмяна на старите им печки с нови екологични варианти. Средства за това са осигурени по програмите „Лайф“ и „Околна среда“ на Европейската комисия.

Много от коментарите под публикацията в профила на Йорданка Фандъкова обаче са далеч от отличната оценка на CDP. Ето някои от тях:

„Браво, благодаря Ви за най-мръсния въздух, който дишаме“;

„Госпожо Фандъкова, вярвате ли в тези факти? Ние живеем в този град и нищо от изброените „мерки“ не сме усетили, освен че сте усвоили средствата. Погледнете картата за замърсяване на София“;

Colibri april 2017

„Елате да видите какво става във вашия собствен квартал – #Сахара! Това към действията, свързани с климата ли се смята?“;

„Градът с най-мръсен въздух в Европа и „лидерство за действията си в областта на климата“. В едно изречение е като „риба и велосипед“ в друго изречение“;

„Май живеем във паралелни вселени“…

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg