POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столична община планира модерен парк в „Манастирски ливади“

Проектът включва корекция на 350 л. м от река Боянска бара

Паркът ще бъде разположен на площ от 27 дка, които в момента не се използват заради речни разливи. Визуализация: Столичен общински съвет - Столична община планира модерен парк в „Манастирски ливади“

Паркът ще бъде разположен на площ от 27 дка, които в момента не се използват заради речни разливи. Визуализация: Столичен общински съвет

„Манастирски ливади – изток“, един от най-гъсто населените столични квартали, има шанс да се сдобие с модерен градски парк. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков имат идея да превърнат 27 дка разливна зона в място за отдих и почивка, съобразено с най-високите екологични стандарти, съобщават от Общината.

За да се случи това обаче е необходимо СОС да подкрепи Общината, Асоциацията за развитие на София, „Софинвест“ и Ботаническата градина и кандидатурата им по програма на Европейската инициатива на градовете.

Създаването на модерния градски парк ще включва изграждане на корекция на 350 л. м от река Боянска бара в участъка между ул. „Флора“ и ул. „Костенски водопад“, уточняват от пресцентъра на СОС. В парка ще се изградят още езеро, система за събиране и управление на дъждовна вода, включително контейнери за вода и система за напояване на растителността и почистване на алеите. Пространството ще бъде озеленено и ще се изградят велоалеи. Паркът ще бъде захранван чрез въвеждане на възобновяема електроенергия от типа „Умни цветя“ с батерии.

Заради проекта ще бъдат въведени нови оперативни схеми за обучение на хора в неравностойно положение, а след това те ще бъдат включени като градски градинари и отговорници за правилното събиране на отпадъци. Ще има още класни стаи на открито, споделени работни пространства, както и иновативни лаборатории и детска площадка, допълват от СОС.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg