Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столична община с извинение за неудобствата от ремонтите

Разпространяват листовки с равносметка на свършеното досега и обясняват какво предстои

В листовките се прави равносметка на ремонта – посочени са началната дата (7 май 2018 г.), източниците на финансиране („85% от средствата за ремонта са безвъзмездно финансиране от ЕС по Оперативна програма „Региони в растеж“), проектантите, спечелили конкурса, строителите, целите.  - Столична община с извинение за неудобствата от ремонтите

В листовките се прави равносметка на ремонта – посочени са началната дата (7 май 2018 г.), източниците на финансиране („85% от средствата за ремонта са безвъзмездно финансиране от ЕС по Оперативна програма „Региони в растеж“), проектантите, спечелили конкурса, строителите, целите.

„Столична община Ви поднася своите извинения за причинените затруднения“, се казва в листовки, разпространени из района на проблемните ремонти край площад „Славейков“ и по протежението на ул. „Граф Игнатиев“. Листовките може да се видят както на оградите край строителните площадки, така и в близките заведения и магазини.

Макар да е закъсняла, тази първа стъпка на Общината към комуникация със столичани е похвална – добре е и занапред да бъде обяснявано на гражданите как се харчат парите им и защо.

В листовките се прави равносметка на ремонта – посочени са началната дата (7 май 2018 г.), източниците на финансиране („85% от средствата за ремонта са безвъзмездно финансиране от ЕС по Оперативна програма „Региони в растеж“), проектантите, спечелили конкурса, строителите, целите. Проектът е определен като „продължителен, предизвикателен и изключително важен“, тъй като това е „първият от десетилетия цялостен ремонт на центъра на града“. А посоченият срок за изпълнение е 300 дни.

В две графи са подредени вече извършените и предстоящите дейности. Посочва се, че гаранцията на ремонта е 8 години – и за този период изпълнителите са длъжни да отстраняват за своя сметка всички възникнали проблеми. За некачествено свършена работа няма да се заплаща, гласи съобщението.

В „Какво е направено до момента“ четем:

„Сменени са 31 302 кв. м настилка по ул. „Граф Игнатиев“ и 4 000 кв. м по ул. „Солунска“. Обновени са 1 240 м трамвайно трасе с 298 т нови релси. Подменени са водопровод от 1911 г. и близо 500 м канализационни тръби. Изградени са 29 сградни водопроводни отклонения“.

Графата „Какво предстои да се направи“ заема повече място. В отговор на апелите на граждани, че твърде много дървета са станали жертва на ремонтните дейности, от Столична община уверяват, че след края преустройството в района ще има „15% повече зелени площи“ и „53% повече висока дървесна растителност“. По предишна информация от общината, на „Славейков“ ще бъдат засадени 15 нови дървета.

Листовката оповестява завръщането на фонтана на площад „Славейков“, изграждането на водна стена на „Гарибалди“,  както и нови градски чешми. Обещава се увеличаване на пешеходните зони и „достъпна среда за всеки“, обособяване на пространството по „Графа“ между бул. „Васил Левски“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“ за пешеходци, инсталиране на нови осветителни тела, паркоместа за велосипеди, пейки и кошчета за отпадъци.

А на снимката се вижда как би следвало да изглежда „Славейков“ след ремонтите с обновения книжен пазар и навесите над масите за книги.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg