Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столична община с опит да купи къщата на Яворов

Задачата ни е да съхраним този ценен архитектурен паметник, посочва Йорданка Фандъкова

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Столична община с опит да купи къщата на Яворов

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е разговаряла с премиера Бойко Борисов общината или държавата да придобият къщата-музей на Пейо Яворов, която се предлага за продан от частен съдебен изпълнителен.

Във Фейсбук Фандъкова съобщи, че задачата на нея и екипът ѝ е къщата да бъде „съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов“.

Предлагаме ви пълния текст на позицията на столичния кмет:

„Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник.

След новината от вчера, че тя е обявена за продажба от ЧСИ, разговарях с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият. Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов.

Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, но състоянието на конструкцията остава тежко.“

Вижте още: КЪЩАТА НА ЯВОРОВ – ЗА ПРОДАН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg