Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столична община с проект за линеен парк, минaвaщ през 30 квартала

Главният архитект представя концепцията на „Зелен ринг София“

Неизползваните жп трасета имат потенциал да се превърнат в предпочитано място за отдих. 3D визуализация: Cosmoscube Ltd. - Столична община с проект за линеен парк, минaвaщ през 30 квартала

Неизползваните жп трасета имат потенциал да се превърнат в предпочитано място за отдих. 3D визуализация: Cosmoscube Ltd.

Възможност за създаването на линеен парк „Зелен ринг София“ ще представи днес главният архитект на Столична община Здравко Здравков. Концепцията включва подробни урбанистични анализи и план за действие за трансформирането на трасе от 30 км неизползвани терени в София по протежението на неактивни жп трасета, изоставени инфраструктурни обекти, крайречни, производствени и жилищни територии и паркове.

Представянето ще се състои на 15 ноември от 17,30 ч. в „Топлоцентрала“. Събитието е отворено за всички граждани, представители на столични райони, институции, бизнеси, неправителствени организации и експерти, които имат интерес към реализацията на „Зелен ринг София“.

Идеята се състои в това да се изгради най-големия линеен парк в София, който би се използвал от около 250 хил. души и може да обхване 30 софийски квартала. Освен това „Зелен ринг София“ има потенциал да служи като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града.

„Зелен ринг“ може дa улесни придвижването на пешеходците в града. 3D визуализация: Cosmoscube Ltd.

Допълнително предимство е, че линейният парк ще съживи занемарени пространства в града и ще насочи инвестиционен интерес към множеството неизползвани сгради и обекти около терените на бъдещата му територия.

Концепцията, която предстои да бъде представена, е разработена от екипа на „Софияплан“ заедно с инициаторите на проекта от екипа на фондация „Зелена линия София“. Основната ѝ цел е да оползотвори възможността за свързване на различни столични паркове и да подобри пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали. Чрез линейния парк жителите в кварталите ще имат по-добър достъп до обекти на зелената система и различни публични сгради, сред които са десетки училища, детски градини, спортни и културни центрове.

Подробности за проекта на „Софияплан“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg