Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Столична община се отказва от къщата на Яворов, засега

Около имота има съдебни спорове и редица неясноти, които биха въвлекли в проблеми всеки купувач, обяснява Йорданка Фандъкова

Пейо Яворов е живял само една година в къщата на столичната ул. „Раковски“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Столична община се отказва от къщата на Яворов, засега

Пейо Яворов е живял само една година в къщата на столичната ул. „Раковски“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Столична община няма да участва в публичния търг за къщата, в която Пейо Яворов е живял около една година – последната в живота си. Кметът Йорданка Фандъкова обяви във Фейсбук, че около собствеността на сградата все още има съдебен спор, а и разминаване в обявената ѝ площ и реалната. Търгът ще се проведе на 16 ноември.

Фандъкова е поръчала правен анализ на собствеността, който показал редица неясноти, които настоящият собственик (Васил Панчев), както и неговият кредитор, който е предходният управител на дружеството-собственик (Володя Лозанов), трябва да изчистят. На този етап, по думите на кмета, „придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината“.

„На първо място, съдебният спор, който е довел до настоящата публична продан, не е завършил – обяснява Йорданка Фандъкова. – Решението на Софийския апелативен съд по делото между длъжника „Дом Яворов“ ЕООД и цесионера Володя Лозанов се обжалва пред Върховния касационен съд. Заседанието по това дело е насрочено за 19.02.2019 г. Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС с окончателно решение, е огромен. Той се изразява в това да се заплати определената цена – 1 628 758,08 лв. с ДДС , без реално общината да влезе във владение на имота. Недопустимо е да се блокира немалък публичен ресурс, без да може да реализираме правата на собственици. А ако съдът уважи жалбата на длъжника, тогава отпада и основанието за провеждане на настоящата публична продан.“

Правният анализ на собствеността показал, че освен възбраната от май 2018-а, по която е обявена настоящата публична продан, съществуват още две вписани възбрани върху имота при друг частен съдебен изпълнител – една от януари 2015 г. и друга от септември 2018 г.

„Вземането по възбраната от януари 2015 г. е цедирано в полза на трето лице – продължава Фандъкова. – Не е ясно дали длъжникът е уведомен за цесията, възможно е да има и последващи цесии. В такава ситуация съществува реална възможност постановлението за възлагане на публичната продан да бъде отменено и евентуален купувач да загуби собствеността върху имота.“

Кметът отбелязва още, че по отношение на реституцията, даренията, продажбите и апортите на сградата и имота, които са десетки в последните 20 години, не са налични всички документи и е нужно да се предоставят.

Ако не се изчистят посочените обстоятелства, закупуването на къщата на Яворов е рисково и носи опасност от нови съдебни дела с неясен изход и нови задължения – в които би влязъл всеки купувач, казва Фандъкова.

От думите на столичния кмет обаче става ясно, че Общината все още има намерение да придобие Къщата на Яворов и да я запази като музей на поета:

„Къщата е защитена като паметник на културата и всякакви идеи, че тя може да бъде надстроявана и пристроявана, са невъзможни. Затова тя не е обект, който може да носи големи приходи особено в кратък период от време. Даваме си сметка, че в тази ситуация от инвеститорска гледна точка имотът и сградата не са привлекателни, защото първото нещо, което трябва да бъде направено, е цялостна реставрация и конструктивно укрепване на къщата“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg