VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столичната община търси помещения за детски центрове за украинските бежанци

Вече са обособени два центъра, търсят се свободни помещения в столичните училища

Украински деца в център за бежанци в Молдова. Близо 4 млн. украинци са напуснали родината си от началото на руската инвазия в Украйна, част от тях избират България. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Столичната община търси помещения за детски центрове за украинските бежанци

Украински деца в център за бежанци в Молдова. Близо 4 млн. украинци са напуснали родината си от началото на руската инвазия в Украйна, част от тях избират България. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Столичната община предоставя помещения за създаването на детски центрове, където децата на украинските бежанци да прекарват времето си ползотворно, съобщиха от кметството. Безвъзмездно вече са предложени помещения в културен дом „Красно село“ и културен дом „Средец“.

В тях ще бъдат създадени детски центрове за украинските деца, където да се занимават почасово. В културен дом „Красно село“ например „Украински детски клуб“ ще направи занимания по спорт и творчески работилници.

Общината проверява и свободни помещения в столични училища, в които също има възможност да се организират занимания за украински деца.

Инициативата е на Общината в партньорство със сдружението „Мати Украйна“.

За да учат в български училища, родителите на украинските деца трябва единствено да подадат молба за хуманитарна помощ или за статут. След това в Регионалното управление на образованието се декларират данните на детето и какви езици знае – едва тогава то може да бъде разпределено от експертите в правилното училище.

Засега над 360 украински деца и тийнейджъри ще продължат образованието си в България, съобщиха преди седмица от Министерство на образованието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

Bookshop 728×90