Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Столичната Пожарна с нова графити фасада

Фестивалът „КвАРТал“ ще прекръсти за три дни няколко улици: „Искър“ става „РЕинкарнация“, „Цар Симеон“ – „РЕнесанс“, „Сердика“ – „Революция“

Дворът на клуб „Сохо“ отново ще бъде сред локациите на фестивала.  Снимка: „КвАРТал“ - Столичната Пожарна с нова графити фасада

Дворът на клуб „Сохо“ отново ще бъде сред локациите на фестивала. Снимка: „КвАРТал“

Една от фасадите на Столичната пожарна на ул. „Екзарх Йосиф“ ще стане част от градската графити-култура. Държавната институция драговолно ще предостави пространство, за да бъде изрисувана. Начинанието е част от фестивала „КвАРТал: РЕстарт“, който ще се проведе в средата на септември в столицата.

Какво ще съдържа изображението върху стената на Пожарната – ще бъде изненада за столичани, а вероятно и за самите пожарникари. С проекта се заемат графити-художниците от „140 ideas“, организатори на графити феста „We All Write“, преобразил Ахтопол през 2017 година.

„КвАРТал“ ще се проведе от 14 до 16 септември в карето между софийските булеварди „Дондуков“, „Васил Левски“, „Мария Луиза“ и „Сливница“. Към обичайните локации тази година се присъединява църквата „Св. Параскева“ на ул. „Раковски“. Храмът ще отвори двора си в неделя, 16 септември, за да приюти литературно-театралния спектакъл на познатите „квАРТални“ герои „Актьори срещу поети“. Представлението им ще бъде посветено на тазгодишната концепция на фестивала – „Запазване на европейското културно наследство“.

Поетите Иван Димитров и Стефан Иванов в предишно издание на „Актьори срещу поети“. Снимка: „КвАРТал“

В рамките на фестивала улиците в района ще се сдобият с нови артистични имена, решени в тазгодишната „РЕстарт“ концепция. В дните 14-16 септември те ще бъдат прекръстени така: ул. „Искър“ – „РЕинкарнация“; ул. „Будапеща“ – „РЕтроспекция“; ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ – „РЕгенерация“; ул. „Цар Симеон“ – „РЕнесанс“; ул. „Екзарх Йосиф“ – „РЕакция“; ул. „Сердика“ – „Революция“. Десетките местни ателиета, галерии, студия, магазини, кино и заведения ще отворят вратите си с концептуални програми, вдъхновени от имената си и ще пречупят личното си виждане за пресечната точка между миналото, настоящето и бъдещето на квартала на езика на изкуството и занаятите.

В програмата на фестивала ще присъстват и традиционните историко-архитектурни разходки, гурме, графити и бар турове, богата детска програма и открита дискусия, посветена на бъдещето на „КвАРТал“ – облагородяването и обособяването на региона като творческа махала на София. Участие в дебата ще вземат представители на Общината, местни и чуждестранни архитекти, урбанисти, културни мениджъри и други професионалисти.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС