Галерия показва някои от най-добрите столични графити

Фотографии на някои от най-популярните градски пана в експозиция, която ще остане само дни

„Момичето с жълтата рокля“ на Стърн ежедневно събира погледите на хиляди минувачи по ул. „Искър“. Снимка: Дарина Комитова - Галерия показва някои от най-добрите столични графити

„Момичето с жълтата рокля“ на Стърн ежедневно събира погледите на хиляди минувачи по ул. „Искър“. Снимка: Дарина Комитова

Само няколко дни имат софиянци и гостите на столицата, за да разгледат фотографската изложба с някои от най-забележителните графити пана в града. Галерия „Доза“ ще представи експозицията „По следите на уличното изкуство“ през обектива на Дарина Комитова. Сбирката снимки ще може да се види от 4 до 8 август.

Кадрите на творбите ще представят най-забележителните софийски пана на българските и чуждестранни артисти MOUSE, Насимо, Гана, Рейс, Стърн и Йето. Обективът на Комитова ще разкаже за първата щриха на графитите им. Всеки посетител ще получи и карта на София със селекция от графити, препоръка на „София графити тур“, благодарение на която ще може да проследят прогреса и финалния резултат на художниците.

„По следите на уличното изкуство“ интерпретира улицата като начало, но и като край на един винаги незавършен процес – вечно променящата се градска среда, която съзнателно наблюдаваме и в която особено се вглеждаме.

Част от подбраните произведения са графитът със свещ на сградата на пожарната на „Екзарх Йосиф“, „Прегръдката“, заключена между ул. „Бачо Киро“ и ул. „Екзарх Йосиф“, изрисуваният трафопост пред католическата катедрала в центъра на София и „Момичето с жълтата рокля“ на ул. „Искър“ 11а, което ежедневно привлича десетки фотографи и туристи.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

С останалите произведения може да се запознаете в галерия „Доза“ между 4 и 8 август.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах