Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Столина Добрева остава начело на Музикалното, кани Дарина Такова

Боил Банов препоръча правилникът на училището да бъде променен, за да бъдат допускани да преподават доказани творци

За да стане преподавател в Националното музикално училище, Столина Добрева също се е явявала на конкурс. След конкурс е назначена и за директор на училището. - Столина Добрева остава начело на Музикалното, кани Дарина Такова

За да стане преподавател в Националното музикално училище, Столина Добрева също се е явявала на конкурс. След конкурс е назначена и за директор на училището.

Директорката на Националната музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева отказва да подаде оставка, стана ясно сред срещата ѝ с министъра на културата Боил Банов в понеделник, 26 август. Педагожката ще запази поста си, научи „Площад Славейков“.

Вижте още: БОИЛ БАНОВ ИСКА ОСТАВКА ЗАРАДИ ДАРИНА ТАКОВА

В събота министърът съобщи във Фейсбук, че иска оставката на Добрева, провокиран от емоционален статус на оперната певица Дарина Такова, че е била унизена от директорката. Такова пожелала да участва в конкурс за преподавателско място в Музикалното, а Добрева ѝ обяснила, че това трябва да стане по правилата, в които фигурира и изпит по пеене пред комисия. Дарина Такова обаче не пее след неуспешна операция на гласните струни преди 13 години. И според Боил Банов в тази ситуация е „неморално и ненормално“ да бъде карана да пее.

БОИЛ БАНОВ ЗА СЛУЧАЯ С ДАРИНА ТАКОВА: НЕМОРАЛНО Е ДА Я КАРАТ ДА ПЕЕ

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Преди да посрещне Столина Добрева в понеделник, Боил Банов се срещна с неколцина ученици, учители и една майка, които протестираха сутринта пред Министерството на културата срещу исканата оставка. Пред тях Банов заявил, че се почувствал длъжен да ѝ поиска оставката, защото е накарала Дарина Такова да пее; разкрил още, че Столина Добрева вече има предупреждение за уволнение по друг случай, което тя обжалва. За конкретния казус министърът е разпоредил да бъде направена проверка на начина, по който се провежда конкурса.

В 10 ч. министърът посрещна и директорката на столичното Музикално училище. Столина Добрева изложила своята гледна точка към ситуацията и обяснила на министъра, че няма да подаде оставка, защото смята, че е спазила правилата. Боил Банов ѝ казал, че няма да я уволни, но държи тя да знае, че не е съгласен да бъдат унижавани хората на изкуството. Добрева изразила желание пред министъра да се срещне с Дарина Такова. По-рано днес пред Би Ти Ви директорката заяви, че певицата може да бъде лектор в училището или да води майсторски класове за децата.

На срещата Банов посъветвал Столина Добрева да намери административен механизъм да покани Такова на работа в Музикалното. Ако правилникът в момента не позволява, според Банов той трябва да бъде осъвременен. Защото правилата се създават от самото училище – директорката не е задължена по закон да прави конкурс за учителските места.

„Това е морален акт (оставката – бел. ред.) – коментира пред медиите Боил Банов. – Аз административно не мога да искам оставката на никого. Какво има да размислям – как един човек, който е изключителен изпълнител и се случил проблем с гласните му струни, а след това, за да предаде своя опит на българските ученици, той трябва да пее. Така че не съм размислил [за оставката] – считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства, не случайно е там. Но за мен в случая е сгрешила.”

Покрай случая с Дарина Такова Боил Банов обеща, че ще провери правилниците на всички училища по изкуствата, които са под шапката на Министерството на културата – и ако има нужда, да бъде добавена процедура за приемането на доказани имена за преподаватели.

Банов разкри, че се е обадил на Дарина Такова, за да ѝ поднесе извиненията си като принципал на НМУ за създалата се ситуация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах