Столина Добрева остава начело на Музикалното, кани Дарина Такова

Боил Банов препоръча правилникът на училището да бъде променен, за да бъдат допускани да преподават доказани творци

За да стане преподавател в Националното музикално училище, Столина Добрева също се е явявала на конкурс. След конкурс е назначена и за директор на училището. - Столина Добрева остава начело на Музикалното, кани Дарина Такова

За да стане преподавател в Националното музикално училище, Столина Добрева също се е явявала на конкурс. След конкурс е назначена и за директор на училището.

Директорката на Националната музикално училище „Любомир Пипков“ Столина Добрева отказва да подаде оставка, стана ясно сред срещата ѝ с министъра на културата Боил Банов в понеделник, 26 август. Педагожката ще запази поста си, научи „Площад Славейков“.

Вижте още: БОИЛ БАНОВ ИСКА ОСТАВКА ЗАРАДИ ДАРИНА ТАКОВА

В събота министърът съобщи във Фейсбук, че иска оставката на Добрева, провокиран от емоционален статус на оперната певица Дарина Такова, че е била унизена от директорката. Такова пожелала да участва в конкурс за преподавателско място в Музикалното, а Добрева ѝ обяснила, че това трябва да стане по правилата, в които фигурира и изпит по пеене пред комисия. Дарина Такова обаче не пее след неуспешна операция на гласните струни преди 13 години. И според Боил Банов в тази ситуация е „неморално и ненормално“ да бъде карана да пее.

БОИЛ БАНОВ ЗА СЛУЧАЯ С ДАРИНА ТАКОВА: НЕМОРАЛНО Е ДА Я КАРАТ ДА ПЕЕ

Америка за България

Преди да посрещне Столина Добрева в понеделник, Боил Банов се срещна с неколцина ученици, учители и една майка, които протестираха сутринта пред Министерството на културата срещу исканата оставка. Пред тях Банов заявил, че се почувствал длъжен да ѝ поиска оставката, защото е накарала Дарина Такова да пее; разкрил още, че Столина Добрева вече има предупреждение за уволнение по друг случай, което тя обжалва. За конкретния казус министърът е разпоредил да бъде направена проверка на начина, по който се провежда конкурса.

В 10 ч. министърът посрещна и директорката на столичното Музикално училище. Столина Добрева изложила своята гледна точка към ситуацията и обяснила на министъра, че няма да подаде оставка, защото смята, че е спазила правилата. Боил Банов ѝ казал, че няма да я уволни, но държи тя да знае, че не е съгласен да бъдат унижавани хората на изкуството. Добрева изразила желание пред министъра да се срещне с Дарина Такова. По-рано днес пред Би Ти Ви директорката заяви, че певицата може да бъде лектор в училището или да води майсторски класове за децата.

На срещата Банов посъветвал Столина Добрева да намери административен механизъм да покани Такова на работа в Музикалното. Ако правилникът в момента не позволява, според Банов той трябва да бъде осъвременен. Защото правилата се създават от самото училище – директорката не е задължена по закон да прави конкурс за учителските места.

„Това е морален акт (оставката – бел. ред.) – коментира пред медиите Боил Банов. – Аз административно не мога да искам оставката на никого. Какво има да размислям – как един човек, който е изключителен изпълнител и се случил проблем с гласните му струни, а след това, за да предаде своя опит на българските ученици, той трябва да пее. Така че не съм размислил [за оставката] – считам, че това е грешка на директора. Тя не е човек без достойнства, не случайно е там. Но за мен в случая е сгрешила.”

Покрай случая с Дарина Такова Боил Банов обеща, че ще провери правилниците на всички училища по изкуствата, които са под шапката на Министерството на културата – и ако има нужда, да бъде добавена процедура за приемането на доказани имена за преподаватели.

Банов разкри, че се е обадил на Дарина Такова, за да ѝ поднесе извиненията си като принципал на НМУ за създалата се ситуация.

ДС