Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Столицата на Германия празнува 30 години от падането на Стената

Ръкостискането като символ на свят без граници - едно от над 200 събития в Берлин

11 хиляди ръкостискания между непознати в Берлин са в основата на  мемориал на Берлинската стена. Снимка: Project Handshape - Столицата на Германия празнува 30 години от падането на Стената

11 хиляди ръкостискания между непознати в Берлин са в основата на мемориал на Берлинската стена. Снимка: Project Handshape

В Берлин започнаха честванията, посветени на 30-годишнината от падането на Стената, с което започва обединяването на Германия. Празниците ще продължат една седмица – до неделя, 10 ноември. Предстоят над 200 събития на седем различни локации в града – инсталации, изложби, презентации на книги, поетични рецитали, концерти, авторски четения, съобщава „Дойче Веле”.

Берлинската стена е изградена от източногерманските власти и служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961-а до 9 ноември 1989 г. Тя разделя западната част на Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града и се превръща в един от мрачните символи на Студената война. При опити да бъде преодоляна стената загиват между 140 и 245 граждани на ГДР и други социалистически страни, бягащи на Запад.

Една от най-интересните идеи за арт проект по повод годишнината е на холандската художничка Майке Циглер. За своето произведение тя е решила да използва ръкостискането като символ на свят без граници. В музея на Берлинската стена и на други туристически места в столицата на Германия непознати биват поканени да си поприказват, а след това – да си стиснат ръцете с топка глина между тях. Така почти 22 000 непознати са се запознали и са „произвели” заедно 10 957 парчета глина с отпечатъци от ръкостискане – по едно за всеки ден от падането на Стената до днес. Те ще бъдат разположени в специални рамки на различни места из Берлин.

„Градът беше разделен дълго време и исках да създам нещо обединяващо от материал, подобен на този, от който беше направено това разделяне – Стената”, казва Майке Циглер.

Друга инсталация, наречена „Облак”, ще бъде издигната край Бранденбургската врата и ще се състои от около 30 хиляди послания, в които жители и гости на Берлин от това лято са споделили своите желания, спомени, мечти и надежди за бъдещето. Пак пред Бранденбургската врата в събота с голям концерт ще бъде и кулминацията на честванията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg