Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стоте жени, променили хода на историята

Мария Кюри e най-влиятелната сред забележителните жени, чиито постижения често са пренебрегвани заради пола им. Дева Мария е на 12-о място

Мария Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда за физика, първата жена професор в Парижкия университет и първият човек, спечелил втора Нобелова награда. - Стоте жени, променили хода на историята

Мария Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда за физика, първата жена професор в Парижкия университет и първият човек, спечелил втора Нобелова награда.

Физикът и химик Мария Кюри е определена за най-влиятелната жена в Топ 100 на жените, повлияли най-много хода на човешката история. Класацията е проведена след гласуване на читателите на списание „Би Би Си хистори“.

Списъкът е разнороден и обхваща голям период от време – активистката Роза Паркс заема второ място, по-надолу са Маргарет Тачър, математичката Ада Лъвлейс, принцеса Даяна, мистериозно изчезналият летец Амелия Еърхарт

Сред многото постижения на Кюри се нареждат две Нобелови награди, измислянето на термина „радиоактивност“ и откритието на два елемента от Менделеевата таблица – полоний и радий.

За целта на класацията „Би Би Си хистъри“ моли експерти от десет области да номинират десет значими жени, всяка една от тях влязла в книгите с история. Кюри е била изборът на Патриша Фара, президент на Британското общество за история на науката.

„Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда за физика, първата жена професор в Парижкия университет и първият човек – забележете, че използвам „човек“, а не „жена“ – спечелил втора Нобелова награда – коментира Фара. – Шансовете винаги са били против нея. В Полша патриотичното ѝ семейство е страдало заради руския режим. Във Франция на нея е гледано с недоверие заради чуждия ѝ произход и, разбира се, където и да отидела, била дискриминирана, защото е жена.“

Жените, попаднали в списъка са признати в различни полета – литература, политика, спорт… Много от тях са считани за бунтарки за времето си. Тачър например, първата жена министър-председател на Великобритания, заема шестото място, а суфражетката Емилин Панкхърст е на трето.

Шарлът Ходжман, заместник-редактор на британското списание, обяснява важността на списъка, предвид че тази година се навършват 100 години от основаването на движението на суфражетките.

Вижте още: СНИМАТ СЕРИАЛ ЗА БИТКАТА НА ЖЕНИТЕ ДА ГЛАСУВАТ

„Гласуването хвърли светлина върху някои наистина забележителни жени в историята, постиженията на повечето от които са били пренебрегнати във времената, в които са живели – казва Ходжман, цитирана от „Индипендънт“. – Уместно е, в годината, която бележи 100-годишнината от промяната в закона, дал право на глас на жените във Великобритания, активистките на суфражетното движение Емелин Панкхърст и Джозефин Бътлър да попаднат в Топ 20.“

Не е изненадващо например, че в класацията попадат и личности, които не са били пренебрегвани, докато са били живи. Това са кралица Виктория и Елеонор Аквитанска, чиито имена се намират още в началото на класацията. Но е хубаво и че се срещат имената на по-малко познати жени като филантропа от XIX в. Анджела Бърдет-Коутс.

Представяме ви първите 20 в Топ 100 на жените, променили света:

1. Мария Кюри

2. Роза Паркс

3. Емелин Панкхърст

4. Ада Лъвлейс

5. Розалинд Франклин

6. Маргарет Тачър

7. Анджела Бърдет-Коутс

8. Мери Уолстънкрафт

9. Флорънс Найтингейл

10. Мари Стоупс

11. Елеонор Аквитанска

12. Дева Мария

13. Джейн Остин

14. Будика, кралица на келтското племе ицени

15. Даяна, принцеса на Уелс

16. Амелия Еърхарт

17. Виктория, кралица на Великобритания

18. Джозефин Бътлър

19. Мери Сийкол

20. Майка Тереза

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg