Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Стоте жени, променили хода на историята

Мария Кюри e най-влиятелната сред забележителните жени, чиито постижения често са пренебрегвани заради пола им. Дева Мария е на 12-о място

Мария Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда за физика, първата жена професор в Парижкия университет и първият човек, спечелил втора Нобелова награда. - Стоте жени, променили хода на историята

Мария Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда за физика, първата жена професор в Парижкия университет и първият човек, спечелил втора Нобелова награда.

Физикът и химик Мария Кюри е определена за най-влиятелната жена в Топ 100 на жените, повлияли най-много хода на човешката история. Класацията е проведена след гласуване на читателите на списание „Би Би Си хистори“.

Списъкът е разнороден и обхваща голям период от време – активистката Роза Паркс заема второ място, по-надолу са Маргарет Тачър, математичката Ада Лъвлейс, принцеса Даяна, мистериозно изчезналият летец Амелия Еърхарт

Сред многото постижения на Кюри се нареждат две Нобелови награди, измислянето на термина „радиоактивност“ и откритието на два елемента от Менделеевата таблица – полоний и радий.

За целта на класацията „Би Би Си хистъри“ моли експерти от десет области да номинират десет значими жени, всяка една от тях влязла в книгите с история. Кюри е била изборът на Патриша Фара, президент на Британското общество за история на науката.

Америка за България

„Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда за физика, първата жена професор в Парижкия университет и първият човек – забележете, че използвам „човек“, а не „жена“ – спечелил втора Нобелова награда – коментира Фара. – Шансовете винаги са били против нея. В Полша патриотичното ѝ семейство е страдало заради руския режим. Във Франция на нея е гледано с недоверие заради чуждия ѝ произход и, разбира се, където и да отидела, била дискриминирана, защото е жена.“

Жените, попаднали в списъка са признати в различни полета – литература, политика, спорт… Много от тях са считани за бунтарки за времето си. Тачър например, първата жена министър-председател на Великобритания, заема шестото място, а суфражетката Емилин Панкхърст е на трето.

Шарлът Ходжман, заместник-редактор на британското списание, обяснява важността на списъка, предвид че тази година се навършват 100 години от основаването на движението на суфражетките.

Вижте още: СНИМАТ СЕРИАЛ ЗА БИТКАТА НА ЖЕНИТЕ ДА ГЛАСУВАТ

„Гласуването хвърли светлина върху някои наистина забележителни жени в историята, постиженията на повечето от които са били пренебрегнати във времената, в които са живели – казва Ходжман, цитирана от „Индипендънт“. – Уместно е, в годината, която бележи 100-годишнината от промяната в закона, дал право на глас на жените във Великобритания, активистките на суфражетното движение Емелин Панкхърст и Джозефин Бътлър да попаднат в Топ 20.“

Не е изненадващо например, че в класацията попадат и личности, които не са били пренебрегвани, докато са били живи. Това са кралица Виктория и Елеонор Аквитанска, чиито имена се намират още в началото на класацията. Но е хубаво и че се срещат имената на по-малко познати жени като филантропа от XIX в. Анджела Бърдет-Коутс.

Представяме ви първите 20 в Топ 100 на жените, променили света:

1. Мария Кюри

2. Роза Паркс

3. Емелин Панкхърст

4. Ада Лъвлейс

5. Розалинд Франклин

6. Маргарет Тачър

7. Анджела Бърдет-Коутс

8. Мери Уолстънкрафт

9. Флорънс Найтингейл

10. Мари Стоупс

11. Елеонор Аквитанска

12. Дева Мария

13. Джейн Остин

14. Будика, кралица на келтското племе ицени

15. Даяна, принцеса на Уелс

16. Амелия Еърхарт

17. Виктория, кралица на Великобритания

18. Джозефин Бътлър

19. Мери Сийкол

20. Майка Тереза

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3