VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Стотици арестувани след климатични протести в цял свят

Демонстранти поляха с фалшива кръв бика на „Уолстрийт“

Климатични активисти, облечени в червено, блокираха главни пътища в Сидни. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стотици арестувани след климатични протести в цял свят

Климатични активисти, облечени в червено, блокираха главни пътища в Сидни. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група демонстранти, настояващи политиците да предприемат действия срещу климатичните промени, поляха символично с фалшива кръв бронзовия бик на „Уолстрийт“, съобщава CNBC.

Протестиращите от „Extinction Rebellion“ организираха на 7 октомври демонстрации в 60 града по света. Един от активистите се качи върху едно от най-разпознаваемите изображения на Ню Йорк, бронзовия бик на „Уолстрийт“, и издигна неоновозелен флаг с логото на организацията, докато на земята лежаха демонстранти, покрити с фалшива кръв и симулиращи, че са мъртъвци. Така блокираха достъпа на туристите до оживеното място, докато не се намеси полицията. В резултат са арестувани няколко протестиращи, отведени от полицаите под викове „Благодарим ви, бунтовници!“.

До всички правителства на света, обявяваме климатичен и екологичен спешен случай. Вие не направихте достатъчно – се казва в сайта на организацията, където се съобщава и за предстоящите прояви. – Мирно ще окупираме центровете на власт и ще ги затворим, докато правителствата не предприемат действия по климатичния и екологичен спешен случай.“

Миналата седмица представители на същото движение опитаха да полеят с пожарникарски маркуч фасадата на британското Министерство на финансите с фалшива кръв, но не успяха и литри червена течност се разляха по улицата пред ведомството.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Новата им акция трябва да продължи две седмици, става ясно от сайта им, очакват се различни прояви по света.

Бикът, символ на американския капитализъм, често става мишена на демонстранти. Преди две години отново влезе в акция на климатични активисти – тогава статуята бе полята със синя боя, след отказа на президента Тръмп да подпише Парижкото споразумение.

Протести на „Extinction Rebellion“ се проведоха паралелно във Великобритания, Германия, Испания, Австрия, Франция и Нова Зеландия. В Лондон затворени за известно време бяха популярни за туристи забележителности, както и главни улици в центъра на града. Арестуваните в Сидни са 30, в Амстердам – над 100.

Вижте още: МЕЧТИТЕ НА ГРЕТА ТУНБЕРГ И ЕФЕКТЪТ ОТ НЕЙНИЯ ГНЯВ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg