Стотици хиляди безработни кинаджии заради коронавируса

Филмовата и телевизионната индустрия в световен мащаб спряха почти изцяло дейността си

Третият филм от поредицата „Фантастичните животни“ спря продукция. - Стотици хиляди безработни кинаджии заради коронавируса

Третият филм от поредицата „Фантастичните животни“ спря продукция.

Около 120 000 служители от филмовата индустрия вече са загубили работата си в Холивуд в резултат на съкращенията в бранша поради коронавируса, сочат данни на Американския съюз на индустрията за развлечение IATSE, оповестени в „Гардиън“.

Филмовата и телевизионната индустрия в световен мащаб преустановиха почти изцяло дейността си, а хиляди служители, повечето от които на свободна практика, бяха уволнени веднага с малко или никаква финансова компенсация. Голям брой продукции, вариращи от студийни проекти като продължението на „Аватар“ и „Фантастичните животни 3“ до независими филми като „The Card Counter” на Пол Шрадер, са спрени.

Международната гилдия на кинематографистите, която има близо 9 хил. членове, цитира в бюлетина си статистиката:

„Въпреки че на някои от нашите членове се плаща до две седмици след спирането на продукциите, заради реалната криза в здравеопазването е много малко вероятно продукциите да бъдат продължени след толкова кратък период от време… Този проблем вероятно ще продължи месеци, а не седмици“.

В Обединеното кралство ситуацията изглежда също толкова катастрофална. Според оценките на Bectu – Съюз за излъчване, развлечения, комуникации и театър, около 50 хил. на свободна практика в индустрията ще загубят работата си в резултат на пандемията.

„Почти цялото филмово и телевизионно производство във Великобритания е спряло… Има риск цяло поколение таланти да бъде съсипано финансово от тази криза“, заяви Филипа Чайлдс, директор на Съюза.

Проучване, проведено от Bectu, показва, че 71% от работещите на свободна практика в бранша – около 35 хил. души – ще имат проблем с финансовото оцеляване в резултат на закриванията.

Гилдията на британските режисьори изпрати писмо до финансовия министър на Обединеното кралство Риши Сунак, в което настоява за мерки в подкрепа на служителите на филмовата индустрия, работещи на свободна практика. Изпълнителният директор на гилдията Андрю Чаунс Чаунс призовава за въвеждане на пропорционална подкрепа на доходите и заплащане на болнични, за да се смекчат последиците от пандемията.

Colibri april 2017

Все още няма точни данни колко кинематографисти ще останат без работа в страните от ЕС, но прогнозите са, че броят засегнатите в западната филмова индустрия ще надвиши 200 хиляди.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg