Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Стотици хиляди безработни кинаджии заради коронавируса

Филмовата и телевизионната индустрия в световен мащаб спряха почти изцяло дейността си

Третият филм от поредицата „Фантастичните животни“ спря продукция. - Стотици хиляди безработни кинаджии заради коронавируса

Третият филм от поредицата „Фантастичните животни“ спря продукция.

Около 120 000 служители от филмовата индустрия вече са загубили работата си в Холивуд в резултат на съкращенията в бранша поради коронавируса, сочат данни на Американския съюз на индустрията за развлечение IATSE, оповестени в „Гардиън“.

Филмовата и телевизионната индустрия в световен мащаб преустановиха почти изцяло дейността си, а хиляди служители, повечето от които на свободна практика, бяха уволнени веднага с малко или никаква финансова компенсация. Голям брой продукции, вариращи от студийни проекти като продължението на „Аватар“ и „Фантастичните животни 3“ до независими филми като „The Card Counter” на Пол Шрадер, са спрени.

Международната гилдия на кинематографистите, която има близо 9 хил. членове, цитира в бюлетина си статистиката:

„Въпреки че на някои от нашите членове се плаща до две седмици след спирането на продукциите, заради реалната криза в здравеопазването е много малко вероятно продукциите да бъдат продължени след толкова кратък период от време… Този проблем вероятно ще продължи месеци, а не седмици“.

В Обединеното кралство ситуацията изглежда също толкова катастрофална. Според оценките на Bectu – Съюз за излъчване, развлечения, комуникации и театър, около 50 хил. на свободна практика в индустрията ще загубят работата си в резултат на пандемията.

„Почти цялото филмово и телевизионно производство във Великобритания е спряло… Има риск цяло поколение таланти да бъде съсипано финансово от тази криза“, заяви Филипа Чайлдс, директор на Съюза.

Проучване, проведено от Bectu, показва, че 71% от работещите на свободна практика в бранша – около 35 хил. души – ще имат проблем с финансовото оцеляване в резултат на закриванията.

Гилдията на британските режисьори изпрати писмо до финансовия министър на Обединеното кралство Риши Сунак, в което настоява за мерки в подкрепа на служителите на филмовата индустрия, работещи на свободна практика. Изпълнителният директор на гилдията Андрю Чаунс Чаунс призовава за въвеждане на пропорционална подкрепа на доходите и заплащане на болнични, за да се смекчат последиците от пандемията.

Все още няма точни данни колко кинематографисти ще останат без работа в страните от ЕС, но прогнозите са, че броят засегнатите в западната филмова индустрия ще надвиши 200 хиляди.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах