Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стотици хиляди безработни кинаджии заради коронавируса

Филмовата и телевизионната индустрия в световен мащаб спряха почти изцяло дейността си

Третият филм от поредицата „Фантастичните животни“ спря продукция. - Стотици хиляди безработни кинаджии заради коронавируса

Третият филм от поредицата „Фантастичните животни“ спря продукция.

Около 120 000 служители от филмовата индустрия вече са загубили работата си в Холивуд в резултат на съкращенията в бранша поради коронавируса, сочат данни на Американския съюз на индустрията за развлечение IATSE, оповестени в „Гардиън“.

Филмовата и телевизионната индустрия в световен мащаб преустановиха почти изцяло дейността си, а хиляди служители, повечето от които на свободна практика, бяха уволнени веднага с малко или никаква финансова компенсация. Голям брой продукции, вариращи от студийни проекти като продължението на „Аватар“ и „Фантастичните животни 3“ до независими филми като „The Card Counter” на Пол Шрадер, са спрени.

Международната гилдия на кинематографистите, която има близо 9 хил. членове, цитира в бюлетина си статистиката:

„Въпреки че на някои от нашите членове се плаща до две седмици след спирането на продукциите, заради реалната криза в здравеопазването е много малко вероятно продукциите да бъдат продължени след толкова кратък период от време… Този проблем вероятно ще продължи месеци, а не седмици“.

В Обединеното кралство ситуацията изглежда също толкова катастрофална. Според оценките на Bectu – Съюз за излъчване, развлечения, комуникации и театър, около 50 хил. на свободна практика в индустрията ще загубят работата си в резултат на пандемията.

„Почти цялото филмово и телевизионно производство във Великобритания е спряло… Има риск цяло поколение таланти да бъде съсипано финансово от тази криза“, заяви Филипа Чайлдс, директор на Съюза.

Проучване, проведено от Bectu, показва, че 71% от работещите на свободна практика в бранша – около 35 хил. души – ще имат проблем с финансовото оцеляване в резултат на закриванията.

Гилдията на британските режисьори изпрати писмо до финансовия министър на Обединеното кралство Риши Сунак, в което настоява за мерки в подкрепа на служителите на филмовата индустрия, работещи на свободна практика. Изпълнителният директор на гилдията Андрю Чаунс Чаунс призовава за въвеждане на пропорционална подкрепа на доходите и заплащане на болнични, за да се смекчат последиците от пандемията.

Все още няма точни данни колко кинематографисти ще останат без работа в страните от ЕС, но прогнозите са, че броят засегнатите в западната филмова индустрия ще надвиши 200 хиляди.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС