Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стоунхендж с риск да остане без статут в ЮНЕСКО

Френски фар, испански парк, иранска железопътна линия станаха обекти от световно значение

Всяка година древното светилище събира тълпи от хора за посрещането на изгрева в деня на лятното слънцестоене на 21 юни. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Стоунхендж с риск да остане без статут в ЮНЕСКО

Всяка година древното светилище събира тълпи от хора за посрещането на изгрева в деня на лятното слънцестоене на 21 юни. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията по въпросите на образованието, културата и науката към ООН ЮНЕСКО предупреди Великобритания, че може да се превърне в единствената страна в света, в която два обекта едновременно ще бъдат лишени от почетен статут, предават световните агенции. След като Ливърпул вече не е със статут на световно културно наследство, подобна съдба може да застигне и една от най-големите забележителности на Острова – древното светилище Стоунхендж. Това ще стане, ако не бъде преразгледан проектът за строителство на автомобилен тунел в съседство с каменните стели.

Догодина Стоунхендж ще бъде вписан в обектите, намиращи се под заплаха. Следващата стъпка е изключване. Шансът да бъде избегнато това развитие на събитията е ако бъде изменен вече утвърденият от британското правителство план за преустройство на един от участъците на шосе А303, който предвижда увеличаване на дължината на автотунела. В момента в Обединеното кралство тече процедура за определяне на законността на това решение на Министерството на транспорта. Искът е подаден от група активисти.

Вижте още: ВЪПРЕКИ ПРОТЕСТИТЕ НА ЮНЕСКО, ЩЕ КОПАЯТ ТУНЕЛ ДО СТОУНХЕДЖ

Преди дни ЮНЕСКО изключи от списъка си Ливърпул заради активното преустройство на града. Предупреждения към местните власти експертите са отправяли още от 2012 г., но това не е спряло строителството на нов стадион с 52 хил. места.

Стоунхендж – гигантска конструкция с камъни с височина до 6,5 метра, разположени в кръг в графство Уилтшър, Югозападна Англия, е датирана между 3 и 2 хилядолетие пр. Хр. Включени са в списъка на ЮНЕСКО през 1986 г.

Шосе А303 минава на около 100 метра от каменния кръг. Планира се пътят да бъде изместен 50 метра по-далеч от стелите, за да се направи мястото още по-спокойно и тихо. Но противниците на проекта, включително върховният друид Артур Пендрагон, вярват, че този ефект може да се получи само при удължаване на тунела, макар и това да оскъпява значително проекта. Мнозина смятат, че тунел изобщо не трябва да бъде строен, тъй като това означава да се унищожат множество ценни археологически находки в околността.

На последното си заседание ЮНЕСКО поиска от Турция да изпрати до 1 февруари 2022 г. отчет за действията по съхранение на ценностите в храма „Света София“ в Истанбул, който наскоро беше преобразуван в джамия. Експертите са изразили „дълбока загриженост“ във връзка с последствията от това преобразуване.

Нови обекти получиха статут на световно културно наследство по време на заседанието на ЮНЕСКО в гр. Фуджоу в Китай. Сред тях са мадридският булевард Пасео дел Прадо и парка Буен Ретиро в Мадрид. На булеварда се намират знаменитите фонтани Сибелес и Нептун, които са важен символ на града, уточняват експертите.

„Този обект въплъщава новата идея за градско пространство и развитие в периода на просветения абсолютизъм от XVIII век“, се казва в обосновката.

Паркът „Буен Ретиро“ заема площ от 120 хектара. В него са представени различни стилове градинарство от XIX в. до днес. На територията на обекта се намира и Кралската ботаническа градина, както и квартал Херонимос с богато разнообразие от сгради, строени през XIX и ХХ век, и различни културни обекти, отбелязват от ЮНЕСКО.

Обект от световно значение става храмът Какатия Рудрешвара в Индия, главен храм на Шива, построен през XIII в. В Иран със специален статут е удостоена Трансиранската железопътна линия, която съединява Каспийско море на североизток с Персийския залив на югозапад и пресича две планински вериги и четири климатични зони. Дългата 1394 км. железопътна линия е завършена през 1938 г.

Част от световното културно наследство ще бъдат още Кордуанският фар в устието на Жиронда в югозападна Франция, както и курортът Виши. 67-метровият фар, построен през 1611 г., е признат за най-стария работещ фар във Франция. Той е и първият фар, класифициран като исторически паметник в страната през 1862 г.
Град Виши в централна Франция е един от най-популярните термални курорти в Европа още от XVI век.

Списъкът с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО се събира от 1978 г. В него се включват обекти, които представляват „голяма ценност за човечеството“. Според статистиката всеки обект, включен в този списък, повишава приходите си благодарение на туристическия поток и рекламата с 200 – 300%.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90