Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стоунхендж създаден от ледници

Огромните сини камъни на праисторическия монумент не са транспортирани от хора, а по естествен начин през Ледниковата епоха

Някои от камъните на Стоунхендж тежат 50 тона. - Стоунхендж създаден от ледници

Някои от камъните на Стоунхендж тежат 50 тона.

Прочутите камъни на Стоунхендж не са били влачени над 300 км от езичници, а преместени от ледници, твърдят академици от Уелс, цитирани от британския вестник „Телеграф”.

Малко преди тази версия експерти от Университетския колеж от Лондон обявиха, че са разрешили археологическата загадка и според проучванията им огромните скални късове са били изкопани и пренесени до настоящото си местоположение от две кариери край Пембрукшър, западен Уелс. Според тях каменоломните Карн Годок и Крейг Рос-и-Фелин, които се намират в планините Пресли, със сигурност са били използвани от строителите на Стоунхендж. Учените от Университетския колеж смятат, че преди 4000 или 5000 години скалите са били добити от там и работници са ги транспортирали до сегашното им местоположение в Уилтшър, югозападна Англия.

Академиците от Уелс обаче не са съгласни с твърденията на колегите си от Лондон. Д-р Брайън Джон, д-р Дайфед Елис-Груфид и Джон Даунс публикуваха в сп. „Археология в Уелс” проучване, в което настояват, че „няма следи от човешка намеса в никои от особеностите, които вълнуват толкова силно археолозите”.
Те не подкрепят идеята за неолитни кариери в планините Пресли и смятат, че всички предполагаеми следи от дълбаене на скали в Крейг Рос-и-Фелин са с естествен произход. Уелските академици предполагат, че колегите им от Университетския колеж от Лондон може по невнимание да са оставили човешки следи по камъните по време на 5-те години, през които „изключително селективно са отстранявали седименти”.
И докато екипът от учени – сред които представители на Университетския колеж от Лондон, Университета на Манчестър, Университета Борнемут, Университета на Саутхемптън и Националния музей на Уелс – са убедени, че техните доказателствата, публикувани в списание „Древност” (Antiquity), недвусмислено сочат човешка намеса, то най-новото проучване на сините камъни на Стоунхендж показва, че те са били преместени от ледници, а не от хора.

Скалистите уелски планини Пресли, откъдето произхождат камъните на Стоунхендж, се намират на около 300 км по земя от монумента.

Скалистите уелски планини Пресли, откъдето произхождат камъните на Стоунхендж, се намират на около 300 км по земя от монумента.

Докладът на Университетския колеж от Лондон говори за оставени от работници следи върху скалите. Но д-р Брайън Джон и екипът му са сигурни, че отломките в Стоунхендж са от ледници, които са преместили огромните камъни на изток към Сейлсбъри. Той посочва най-различни земни формации и седименти, които могат да бъдат отнесени към събития от Ледниковата епоха, и по-специално към последните ледници в района, които са съществували преди около 20 000 години.

Докладът на уелските учени допуска, че може да е имало праисторически лагер в скалните масиви в Уелс, но той по-скоро е бил използван от ловци, а не от каменари.

„Има достатъчно доказателства в полза на преместването от ледници и нулеви доказателства, които да подкрепят теорията за човешки транспорт. Ние смятаме, че археолозите са били толкова нетърпеливи да разкажат една интересна история, че са пренебрегнали или изтълкували погрешно доказателствата, на които са се натъкнали. Това е много небрежно. Сега трябва да се извърши цялостна преоценка на материала, който са събрали”, смята д-р Брайън Джон.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90