Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стоян Радев: В борбата сме хора на красивия жест. И резултатът винаги е трагичен

Не се чувствам предаден от Реформаторския блок, защото съм нямал илюзии

"В културата сме като хладка вода, в която искаме да сварим яйце", казва режисьорът Стоян Радев. Снимки: Румен Добрев - Стоян Радев: В борбата сме хора на красивия жест. И резултатът винаги е трагичен

"В културата сме като хладка вода, в която искаме да сварим яйце", казва режисьорът Стоян Радев. Снимки: Румен Добрев

– Много от българите са обладани от извечния страх, че ще бъдат отново превзети от турците. Сега страхът е, че отвътре ще ни превземат – чрез властта. Какво е вашето отношение към този процес?

– Крайно време е да говорим за хора, да махнем тези етикети „руснаците”, „турците”, „американците”…, това е погрешно и е жестоко редуциране на човешката същност до категории, които раждат единствено противопоставяне и водят до смърт. Не ме е страх от турците и въобще като се мисли в такива категории – всеки трябва да се страхува от всеки. Има хора, човешко общуване. Аз много вярвам в обединението на Европа, с всички вътрешни конфликти и перипетии. Истината е, че всички хора са заедно на тази земя. Лъжата е, че сме разделени, че има турци, българи, французи, руснаци… Много важно е тази лъжлива пелена да падне от очите ни и да видим, че този отсреща е същият като нас.

S_Radev

„Завръщането на политици като Вежди Рашидов е морален скандал“, казва Стоян Радев.

– Преди дни бе организиран протест срещу Вежди Рашидов. Вярвате ли, че той не е заради това, че етнически турчин за втори път ще управлява културата, а срещу личността му?

– Това са употребени политици, които вече са били във властта, които са имали ресурс да направят промени и не са направили достатъчно. Завръщането им се определя като морален скандал. В крайна сметка казваме – нека избираме този, който или е доказал, че може, или все още не знаем какво може и му даваме шанс. Да дадеш шанс на един човек, който те е разочаровал – защо?

– Вежди Рашидов разочарование ли е за творците?

– Очевидно да. Аз смятам, че разочарованието не е към него собствено, моите уважения към него като творец. Той е фигура с артистични заслуги, която би могла да заеме този пост, но връзките му с „Мултигруп” преди години, връзката му сега с Бойко Борисов, която не е политическа, а като че ли има някаква друга уговорка – тези неща притесняват хората… Той самият събира негативи заради цялото предишно правителство на ГЕРБ. На хората им се иска Министерството на културата да бъде оглавено от човек, който да бъде в по-голяма степен неутрален, независим, чист.

– През лятото Явор Гърдев каза, че проблемът на творците с техните министри, е че те очакват от тях да им бъдат адвокати пред Министерски съвет, за да измъкнат повече пари. Какво според вас трябва да прави министърът на културата?

– Моето мнение е близко до това на Явор Гърдев. Аз обаче смятам, че културата не трябва да бъде обгрижвана, субсидирана. Борбата за културно оцеляване е важна. Финансовият уют за мен е проблем. Ако съществува Министерство на културата и културен министър, неговата роля според мен не е на адвокат, а на прецизен арбитър, който да не позволява съществуването на лобита, които точат пари.

– Това ли според вас представлява Министерство на културата – място, от което се точат пари?

– Ами знаете, в различните изкуства има едно очакване към нашите хора и държавния ресурс, който ще потече към тях. Министърът на културата трябва по-скоро строго, а не грижовно разпределя държавния ресурс, на базата на ясни критерии, да пречи на създаването на дружинки и течове. Истинските политици според мен са тези, които работят срещу себе си. Трябва да създаваш пречки пред злоупотребите с власт, които самият ти можеш да извършиш.

– В тази логика през 25 години преход в българската култура може би липсва съзаклятието да работиш почтено, да стигаш до народа чрез изкуство, а не чрез чалга?

– Ако съзаклятие е в позитивна окраска – да. Но – де да знам – да не би да се окаже 25 години съзаклятие в лошия смисъл?! Публичната власт трябва да е прозрачна. Това трябва да се случи. Защото на всеки му се иска да влезе в една стаичка, да се разбере с един човек да свършат една работа. Това е задкулисието.

– Нужно ли сътресение в българската култура, г-н Радев?

– Няма как да убедиш публиката, че изкуството й е необходимо, без да й го отнемеш, да я накараш да се бори за него. Позата „Ние имаме културна ценност, която непрекъснато трябва да бъде поливана богато и наторявана” е обидна за мен. Казвам това с любов, с много голямо доверие, че дори всичко да ни бъде отнето, ние ще се върнем на сцената, защото публиката ще го иска. Тогава вече ще стъпим на твърдо. Ще кажат: „Ама публиката иска чалга…?” Глупости – публиката иска и това, и това. Как да проверим обаче така ли е, когато непрекъснато се държим като хладка вода, в която искаме да сварим яйце?

Предишна страница 1 2 3

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах