Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стоянка Мутафова не е в Гинес

Не е най-възрастната актриса в света. Но е сред най-големите

Стоянка Мутафова е на 93 г., но не е най-възрастната актриса в света. - Стоянка Мутафова не е в Гинес

Стоянка Мутафова е на 93 г., но не е най-възрастната актриса в света.

От няколко месеца Стоянка Мутафова приема овации, че е най-възрастната актриса в света. Стоянка е на почтена възраст – 93-годишна – и желанието й да играе е достойно за уважение. Присъствието й на сцената е рекорд, вписан „Гинес“ – четем в онлайн издания, споменавайки и ролята й на 100-годишна в спектакъла „Столетие мое“.

Тези „новини“ обиколиха всички български медии в началото на тази година и сега се завръщат като цунами в българските медии като свършен факт – подобно на фалшивото предсмъртно писмо на Маркес.

В „Гинес“ ли е наистина Стоянка?

„Площад Славейков“ потърси отговор в Сатирата, където играе Мутафова – директорът на театъра проф. Здравко Митков ни заяви, че не са получавали официално съобщение от „Гинес“. Дъщерята на актрисата – Мария Грубешлиева каза, че също нямат факти около това твърдение: „Никой не ни е търсил“. Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, призна, че САБ са подали в „Гинес“ заявлението за Стоянка, но отговор не са получили.

Решихме да направим справка в сайта на Книгата на рекордите. И за минути открихме каква е истината. Най-старият все още играещ актьор не е българин, а румънец – Раду Белиган. Роден е на 14 декември 1918 г. в Букурещ. А фактът, че е най-старият професионален актьор на сцената, е вписан в „Гинес“ на 29 ноември 2013 г. Белиган все още играе в Националния театър в Букурещ. „Гинес“ посочва, че румънецът е имал десетки роли от 1937 година, когато е дебютирал, до днес. Получил е много награди за работата си като актьор – сред тях е Орденът на почетния легион на Франция. В момента е на 96 години.

Раду Белиган

Раду Белиган

„Гинес“ са отбелязали и друг факт, свързан с дълголетие на сцената. Французийката Жан-Луиз Калмен (1875-1997) е най-старата актриса. Живяла е 122 г. и на 114 г. е играла във филма „Винсент и аз“ – история за съвременно момиче, което пътува във времето, за да срещне своя идол Винсент ван Гог. Когато се е снимала, Калмен е била смятана за последния жив човек, познавал лично Ван Гог.

Жан-Луиз Калмен

Жан-Луиз Калмен

Дори да беше най-възрастната все още играеща актриса, Стоянка Мутафова няма нужда от признание в „Гинес“. Тя е голяма и без подобен шлейф, защото изкуството не се измерва с рекорди. Но пък имаме шанса да счупим друг рекорд – измислянето на патерици за повдигане на националното ни самочувствие.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС