Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Стоянка Мутафова играе навръх 93-тия си рожден ден

За 58 години в Сатирата тя има над 70 роли

Днес в афиша на Сатирата има три спектакъла с участието на Стоянка Мутафова. Актрисата е в трупата от основаването на театъра - 1957 г. Снимка: Симон Варсано  - Стоянка Мутафова играе навръх 93-тия си рожден ден

Днес в афиша на Сатирата има три спектакъла с участието на Стоянка Мутафова. Актрисата е в трупата от основаването на театъра - 1957 г. Снимка: Симон Варсано

Стоянка Мутафова ще празнува и тази година рождения си ден на сцената. Актрисата ще навърши 93 г. на 2 февруари, когато заедно с комиците на Любомир Нейков ще играят „Скакалци“ от Ст. Л. Костов в Сатиричния театър. Партито ще бъде след спектакъла.

„Такова невероятно съчетание на огромен талант, неподражаемо очарование и дълголетна преданост към театъра е единствено в българския, а може би и в световния театър, – пишат за Мутафова от трупата. – Не случайно по инициатива на Сатиричния театър, поета от Съюза на артистите в България и подкрепена от Министерството на културата, се проучва възможността нейното сценично дълголетие да бъде отбелязано в книгата за рекорди на Гинес.

Да обичаш Стоянка Мутафова не е трудно. Да се възхищаваш на виталността на таланта й, е станало вече някак банално. Няма българин, който да не се е смял с нея. Със смях, а това значи с надежда, голямата българска актриса храни всички ни вече толкова години. Нейният дух е несекващо млад, изкуството й иска все нови и нови предизвикателства. Днес в афиша на театъра има три спектакъла с нейно участие. Само в Сатирата, нейният любим театър, тя е изиграла до сега над 70 роли.

Как й се играе! Как й се иска да продължи смехът да властва на сцената, а ръкоплясканията да издават, че поне в тези два часа зрителите са били малко по-щастливи… Взаимната обич между Стоянка Мутафова и нейните предани зрители я крепи и на сцената, и в живота. С всяко излизане пред публика тя сякаш се подмладява, става познатата ни освободена от култивирани задръжки Стоянка Мутафова, отново и отново е едно дете, което иска да бъде свободно в импровизациите си, в играта си, в запленеността си от сцената…

При цялата българска скептичност към известните личности, нейната слава е неоспорима. Само можем да си завиждаме, че сме нейни съвременници. Още много години да й ръкопляскаме дори още при излизането й на сцената… Тя го заслужава!

Да ни е жива и здрава!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90