Страх от коронавируса отменя книжни панаири в Европа

Отлагат изложенията в Лондон, Лайпциг, Париж, Болоня

Олга Токарчук на Лондонския панаир на книгата през 2017-а, за 2018-а получи Нобеловата награда за литература. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Страх от коронавируса отменя книжни панаири в Европа

Олга Токарчук на Лондонския панаир на книгата през 2017-а, за 2018-а получи Нобеловата награда за литература. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все повече културни събития в цяла Европа се отменят заради опасността от коронавирус. След като стана ясно, че киноиндустрията предвижда загуби от поне 5 млрд. долара, книжни панаири във Великобритания, Германия, Франция и Италия няма да бъдат проведени тази година, тъй като заразените с COVID-19 в тези страни се увеличават.

Лондонският панаир на книгата

Едно от най-големите международни книжни събития, Лондонският панаир на книгата се отлага неизестно за кога, стана ясно днес, 4 март. Организаторите получиха обвинения, че бавят отлагането на панаира и така излагат на риск здравето на хиляди посетители, вкарвайки издателите в излишни разходи. Събитието трябваше да се проведе от 10 до 12 март в британската столица.

Към днешна дата британското правителство е потвърдило 85 случая на заразени хора на територията на страната.

Близо 250 хил. издатели, автори и литературни агенти от цял свят трябваше да посетят форума. Но дори и да не бе отменено от организаторите, бройката на посетителите щеше да е далеч по-ниска от предишни издания, тъй като някои от най-влиятелните издателства се отказаха – „Пенгуин рандъм хаус“, „Харпър Колинс“, „Ашет“, „Амазон“…

Лайпцигският панаир на книгата

Заради коронавируса бе отложен и панаирът на книгата в Лайпциг, съобщиха организаторите на 3 март. Тазгодишното издание трябваше да се проведе от 12 до 15 март, насочвайки международно внимание към литературата на Източна и Средна Европа. Но местните власти решиха превантивно да бъде отложен за следващата година.

В Германия има 188 потвърдени случая на заразени с коронавирус, включително и един случай в Саксония, където се намира Лайпциг.

Colibri april 2017

В програмата на немското изложение бяха заложени 3700 събития. 2500 издателски къщи от 51 държави бяха гости на събитието. Миналата година 286 хил. души са посетили панаира. През 2020 г. фестивалът щеше да насочи вниманието към канадската литература.

Парижкият салон на книгата

Коронавирусът изплаши и организаторите на Парижкия салон на книгата, най-големият книжен форум във Франция. От 20 до 23 март тази година се очакваха 350 автори от 50 държави, които да привлекат около 160 хил. посетители. На фокус през 2020 г. бе поставена литературата на Индия. Все още няма обявени нови дати за събитието.

Във Франция има регистрирани 130 случаи на заразени от коронавирус, двама от болните са починали. В засегнатите зони са затворени училища, религиозни служби и други прояви. Като превантивна мярка властите на страната решиха да отменят всички събития, на които се очаква да се съберат повече от 5 хил. души.

Панаирът на детската книга в Болоня

Панаирът в Болоня, най-голямото книжно изложение за детска литература, бе отложен още на 27 февруари. Първоначално планиран да се проведе от 30 март до 2 април, през 2020 г. той ще се състои от 4 до 7 май.

В Италия има оповестени 528 случая на заразени и 14 починали от вируса. Заразата тръгна от Милано, само на час път от Болоня. Промяната в последния момент изправи пред трудно решение мнозина издатели – някои съставят нови планове за събитието през май, други направо се отказаха.

Книжни изложения извън Европа също пострадаха – Международния книжен панаир в Тайпе, Тайван, ще се проведе от 7 до 12 май, вместо от 4 до 9 февруари. Панаирът в Брюксел не е отменен и ще се състои по план от 5 до 8 март.

Вижте още: ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА КИНОТО ОТ КОРОНАВИРУСА: ЗАПЛАХА ОТ ПОНЕ $5 МЛРД. ЗАГУБИ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg