Страх от коронавируса отменя книжни панаири в Европа

Отлагат изложенията в Лондон, Лайпциг, Париж, Болоня

Олга Токарчук на Лондонския панаир на книгата през 2017-а, за 2018-а получи Нобеловата награда за литература. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Страх от коронавируса отменя книжни панаири в Европа

Олга Токарчук на Лондонския панаир на книгата през 2017-а, за 2018-а получи Нобеловата награда за литература. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все повече културни събития в цяла Европа се отменят заради опасността от коронавирус. След като стана ясно, че киноиндустрията предвижда загуби от поне 5 млрд. долара, книжни панаири във Великобритания, Германия, Франция и Италия няма да бъдат проведени тази година, тъй като заразените с COVID-19 в тези страни се увеличават.

Лондонският панаир на книгата

Едно от най-големите международни книжни събития, Лондонският панаир на книгата се отлага неизестно за кога, стана ясно днес, 4 март. Организаторите получиха обвинения, че бавят отлагането на панаира и така излагат на риск здравето на хиляди посетители, вкарвайки издателите в излишни разходи. Събитието трябваше да се проведе от 10 до 12 март в британската столица.

Към днешна дата британското правителство е потвърдило 85 случая на заразени хора на територията на страната.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Близо 250 хил. издатели, автори и литературни агенти от цял свят трябваше да посетят форума. Но дори и да не бе отменено от организаторите, бройката на посетителите щеше да е далеч по-ниска от предишни издания, тъй като някои от най-влиятелните издателства се отказаха – „Пенгуин рандъм хаус“, „Харпър Колинс“, „Ашет“, „Амазон“…

Лайпцигският панаир на книгата

Заради коронавируса бе отложен и панаирът на книгата в Лайпциг, съобщиха организаторите на 3 март. Тазгодишното издание трябваше да се проведе от 12 до 15 март, насочвайки международно внимание към литературата на Източна и Средна Европа. Но местните власти решиха превантивно да бъде отложен за следващата година.

В Германия има 188 потвърдени случая на заразени с коронавирус, включително и един случай в Саксония, където се намира Лайпциг.

В програмата на немското изложение бяха заложени 3700 събития. 2500 издателски къщи от 51 държави бяха гости на събитието. Миналата година 286 хил. души са посетили панаира. През 2020 г. фестивалът щеше да насочи вниманието към канадската литература.

Парижкият салон на книгата

Коронавирусът изплаши и организаторите на Парижкия салон на книгата, най-големият книжен форум във Франция. От 20 до 23 март тази година се очакваха 350 автори от 50 държави, които да привлекат около 160 хил. посетители. На фокус през 2020 г. бе поставена литературата на Индия. Все още няма обявени нови дати за събитието.

Във Франция има регистрирани 130 случаи на заразени от коронавирус, двама от болните са починали. В засегнатите зони са затворени училища, религиозни служби и други прояви. Като превантивна мярка властите на страната решиха да отменят всички събития, на които се очаква да се съберат повече от 5 хил. души.

Панаирът на детската книга в Болоня

Панаирът в Болоня, най-голямото книжно изложение за детска литература, бе отложен още на 27 февруари. Първоначално планиран да се проведе от 30 март до 2 април, през 2020 г. той ще се състои от 4 до 7 май.

В Италия има оповестени 528 случая на заразени и 14 починали от вируса. Заразата тръгна от Милано, само на час път от Болоня. Промяната в последния момент изправи пред трудно решение мнозина издатели – някои съставят нови планове за събитието през май, други направо се отказаха.

Книжни изложения извън Европа също пострадаха – Международния книжен панаир в Тайпе, Тайван, ще се проведе от 7 до 12 май, вместо от 4 до 9 февруари. Панаирът в Брюксел не е отменен и ще се състои по план от 5 до 8 март.

Вижте още: ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА КИНОТО ОТ КОРОНАВИРУСА: ЗАПЛАХА ОТ ПОНЕ $5 МЛРД. ЗАГУБИ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3