Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Страх Тръмп да не намали държавните пари за култура

Републиканците с дълга история на борба срещу националните фондовете за подкрепа на изкуствата и на хуманитарните науки

Екипът на Тръмп изглежда се готви да намали федералните разходи с 10,5 трилиона долара за следващите 10 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Страх Тръмп да не намали държавните пари за култура

Екипът на Тръмп изглежда се готви да намали федералните разходи с 10,5 трилиона долара за следващите 10 години. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп сайтът за политика TheHill.com публикува материал със заглавие „Екипът на Тръмп подготвя драматични съкращения“. От съкращенията щели да бъдат засегнати едновременно два фонда – Национална подкрепа за изкуствата (НПИ) и Национална подкрепа за хуманитарните науки (НПХ), като част от „драматичен“ план за орязване на правителствени разходи, съобщава сайтът „Артнет“. Статията е неясна относно точния произход на информацията за плановете на новата администрация, но се базира на предварителни бюджетни „планове“, споделени между персонала в Белия дом и екипа на Тръмп. 

Като цяло, според откритите документи, екипът на Тръмп се готви да намали федералните разходи с 10,5 трилиона долара за следващите 10 години“, пише Александър Болтън. Разходите във федералният бюджет за 2016 г. са около 3,9 трилиона долара.

В допълнение към премахване на държавното финансиране за изкуства, вече частично в сравнение със световните стандарти – планът ще включва приватизация на Корпорацията за публичното радиоизлъчване, както и основни финансови и програмни съкращения в министерствата на енергетиката, търговията, транспорта и правосъдието, според TheHill. През последните две десетилетия бюджетът за НПИ варира – от ниското ниво от $97,6 млн. през 2000 г., до високо от $167,5 млн. през 2010 г. Бюджетните средства на НПХ през миналата година са били 148 млн. долара.

Но така или иначе, бюджетните кредити за агенцията не са успели да се справят с инфлацията и са вече значително свити в реално изражение.

Ако бюджетът на НПИ за 1992 г. беше останал постоянен и се регулираше само според инфлацията, през 2013 г. той трябваше да бъде 289 млн., вместо 146 млн.“, отбелязаха още преди няколко години от Americans for the Arts (организация с идеална цел за постигане на напредък на изкуствата в Америка). 

В крайна сметка, с който и да е президент, разходите на федералното правителство се контролират от Конгреса, но има сериозни основания да се смята, че доминираният от републиканците орган ще бъде благосклонен към подобни бюджетни съкращения. Болтън посочва, че според слуховете бюджетните планове отговарят на предложенията, публикувани миналата година от консервативната фондация „Херитидж“, която отдавна подкрепя премахването на НПИ.

НПИ е любима мишена за републиканците във Вашингтон още от времето на „културните войни“ от края на 1980-те и 1990-те години, когато обществената подкрепа за изложби на провокативни артисти като Робърт Мейпълторп причини голяма врява. Сенатор Джеси Хелмс каза за художник Андрес Серано, чиято снимка Piss Christ показва разпятие, потопено в урина, „той не е човек на изкуството, той е идиот.“ Изложба, включваща негови произведения, бе подкрепена с публични средства.

Писателката Аманда Колсън Хърли посочи в Туитър иронията в скорошното отношение към организациите:

Корпорацията за публичното радиоизлъчване ще бъде приватизирана“ е чудесна оруелска фразаДа не забравяме, че преди три години НПИ и НПХ бяха преместени от сградите си, за да бъде построен хотел на Тръмп“.

Потърсени за мнение, от фондациите НПИ и НПХ отвърнаха, че не коментират евентуална бюджетна политика на правителството и на Конгреса.

Междувременно изпълнителният директор на американския ПЕН-клуб Сюзан Носел пусна изявление, в която се казва, че предложените съкращения ще „отворят вратите за ново Средновековие в Америка“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах