POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Страната на чудесата на Ясен Гюзелев – в Софийска градска

Открива изложба с илюстрации от 70-те години до днес

Фрагмент от илюстрация на „Алиса в Страната на чудесата“ на Ясен Гюзелев. - Страната на чудесата на Ясен Гюзелев – в Софийска градска

Фрагмент от илюстрация на „Алиса в Страната на чудесата“ на Ясен Гюзелев.

Ретроспектива на художника и илюстратор Ясен Гюзелев се открива на 30 април в Софийската градска художествена галерия. Изложбата проследява творческия му път – от изящните рисунки, които той прави в края на 70-те години в Художествената гимназия, до скорошните илюстрации към „Декамерон“ на Бокачо. Експонирани са и илюстрациите му към „Алиса“.

Ясен Гюзелев е сред малкото български илюстратори, които работят предимно с чужди издатели. През 1990 г., след като е завършил няколко години по-рано Националната художествена академия, той заминава за Италия, където става сътрудник на няколко издателства – рисува карти „Таро“, започва илюстрации към „Пинокио“, заема се с рисунки на „Пчелната царица“ от братя Грим, след това „Артур и Ескалибур“, „Рожденият ден на инфантата“, „Дама пика“, „Орфей и Евридика“, „Сократ“.

И тогава идва кулминацията – „Алиса в Страната на чудесата“. Когато започва работа по книгата на Луис Карол, Гюзелев достига до новаторската идея в ядрото да стои една картина, от която всеки оформител може да взема различни сцени и фрагменти. Първата ѝ реализация е осъществена от берлинското издателство „Ауфрау-Верлаг“ (2000), след което идват седем издания на различни езици – китайски (2002), английски (2003), испански (2007), български (2010), корейски (2011).

В творчеството на Гюзелев попадат още илюстрации към „Микеланжело“, „Дон Кихот“, „Кралят на златната река“, „Оливър Туист“, „Големите надежди“, „Баскервилското куче“ – почти всички различни от останалите и изпълнени изключително прецизно.

Илюстрация към „Орфей и Евридика“.

Илюстрация към „Орфей и Евридика“

„Докато човек, особено съвременният, се опитва непрекъснато да свърши една работа по-бързо, аз вървя по обратния път – търся само качеството, търся продукта, който знам, че трябва да направя, независимо колко единици време ми струва. (…) Почти никога не използвам една и съща техника едно към едно с предишния си проект. Виждам всяка нова работа по различен начин, тя изисква ново намиране. Това не е самоцелно. Винаги ми се е струвало, че ако тръгна да работя рутинно, някак си ще стана безинтересен на себе си, а и на другите със сигурност“, споделя Ясен Гюзелев.

Уменията на илюстратора и нестандартният му подход са получавали множество ласкави оценки от цял свят, а книги с неговите рисунки са излизали на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Спечелил е Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit за „Пчелната царица“ и ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр.Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010).

Изложбата му в Софийската градска художествена галерия ще продължи до 31 май.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС