Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Странните изложби на 2021 година

Необичайни преживявания в световните музеи - несравнима воня и земя за ядене

Михин и Питер
ван Миревелт, „Урокът по анатомия на д-р ван дер Мер”. Снимка: Mузей „Принсенхоф“, Холандия - Странните изложби на 2021 година

Михин и Питер ван Миревелт, „Урокът по анатомия на д-р ван дер Мер”. Снимка: Mузей „Принсенхоф“, Холандия

Сред стотиците изложби, които световните галерии подготвят за 2021 г., някои се открояват със своя необичаен, излизащ от рамките подход. Посетителите ще получат допълнителни познания или усещания, когато фокусът на експозицията се измести от първия поглед.

Представяме ви селекцията на „Арт Новости“ с най-странните изложби, които ще бележат 2021 г.,

„Мимолетно. Ухания в цвят”, „Маурицхойс”, Хага, Нидерландия
11 февруари – 6 юни

Питали ли сте се някога как ухаят натюрмортите в действителност? Или дали от пасторалната картина не лъха на тор? Кралската галерия „Маурицхойс” съживи картините на нидерландските художници от XVII век с помощта на специални ароматни диспенсъри в новата си изложба „Мимолетно. Ухания в цвят”.

Ароматите са от „несравнимата воня” на амстердамските канали в картината на Питер ван дер Хейден „Изглед към Аудезейс Воргбюрвал в Амстердам” до аромата на цветя и презрели плодове от „Натюрморт с цветя и плодове” на Абрахам Миньон.

През XVII век благодарение на разцвета на търговията Европа е била залята с екзотични аромати от всички краища на света. От Азия се внасяли черен пипер, карамфил, канела и индийско орехче, от Америка – все по-популярният тютюн. Всичко това е събрано в картините от тази епоха. Посетителите на „Маурицхойс” ще бъдат изложени и на много неприятни миризми – като тази от трупа в картината „Урокът по анатомия на д-р ван дер Мер” от Михин и Питер ван Миревелт. Преди 5 века тези неприятни миризми са били прикривани с помощта на напълнени с парфюм сребърни „помандери” – изящни топки от благороден метал, пълни с ароматна хартия или друг материал. Образци от тези предмети също са включени в изложбата.

„Да миришеш с очи. Изображения и аромати от Ренесанса“, „Кунстхале“, Бремен, Германия
8 май – 15 август

В „Кунстхале“, Германия, подготвят изложба, посветена на историческите изображения на ароматите. В нея ще бъдат включени например гравюра от XVIII век на Ричард Ирлъм, изобразяваща рибен пазар, натюрморти на Барбара Регина Дицш, както и инсталация на съвременния колумбийски художник Освалдо Масия.

„Трапезите на властта”, Лувър, Париж, Франция
31 март – 26 юли

Посетителите на Лувъра тази пролет ще бъдат посрещнати от история, развиваща се 5 хилядолетия – на пиршествата. Както отбелязват от музея, често трапезите са били „подходящ повод за демонстрация на власт, йерархия и изкуството на протокола”. В експозицията ще влязат повече от 400 предмета – от разкошни прибори и украси за маса, до картини и скулптури, изобразяващи пищни пирове. Сред тях са древноегипетски ритон във формата на лъв, древногръцки съдове с изображение на изобилни трапези, чиния от епохата на Ренесанса, направена от гигантска раковина и позлатено сребро. Сред експонатите е още месопотамски барелеф с трапезна сцена, на която се вижда музикант, свирещ на арфа между коза и крава. Включени са и фотографии – британският крал Едуард VІІ на банкет в Елисейския дворец през 1905 г., както и менюто от приема по време на посещението на президента на САЩ Джордж Буш-младши в Париж през 2008 г.

„Всичко наопаки”, Московски музей за съвременно изкуство
До 11 април

Музеят за съвременно изкуство в Москва прави това, което зрителят често иска, но не може – да види гърба на картината. В изложбата, която представя картините от обратната им страна, са включени интересни експонати – следи от реставрация и съхранение, места от пътя на картината… Кураторката Катерина Зайцева е подбрала от музейните фондове експонати, които разказват историята откъм задната ѝ страна. Представени са произведения от началото на ХХ до началото на ХХІ век. Предстои откритията да бъдат проучени, а засега се показват пред публика с кратки кураторски бележки.

„Земя, която става за ядене“, Център за творчески индустрии „Фабрика“, Москва, Русия
До 21 февруари

Художничката Маша Ру, автор на тази необичайна изложба, е била привлечена от геофагията – ядене на пръст и подобни субстанции. Тази практика е била смятана за духовна и изцелителна в редица страни в Африка, Азия и Южна Америка. Проектът за изложбата се заражда през 2012-а и оттогава са събрани около 400 вида почви от различни страни. Посетителите на изложбата могат да опитат някои от експонатите на вкус.

„Мис Клара и знаменитите зверове в изкуството. 1500 – 1860”, Институт за изящни изкуства Барбера, Бирмингам, Великобритания
12 ноември 2021 – 27 февруари 2022

Индийската красавица мис Клара пристига в Ротердам през 1741 г. и провежда турне в Европа, предизвиквайки възхищението на крале, кралици и обикновени хора. Името ѝе дадено на френски военен кораб. Клара била доста дебелокожа, защото е носорог. Музеят в Бирмингам поставя в центъра на експозицията си приписваната на фламандския скулптор Петер Антон фон Вершафелт бронзова скулптура „Носорог, наречен Мис Клара“ (1738 – 1758), за да изгради разказ за носорозите, слоновете и хипопотамите, чиято слава се разнасяла из Европа през XVI–XIX в. Сред другите „дебелокожи“ експонати в изложбата са скулптура на хипопотама Обайша, направена през 1849 г., когато животното пристигна в Лондон като подарък за кралица Виктория, както и рисунки от Рембранд на слоницата Ханскен и слона Ханно, подарък от португалския крал за папа Лъв Х.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90