Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стрес в Холивуд! Печалбите от кино падат стремглаво

Спайдърмен и Трансформърс претърпяха катастрофа в салоните

Анализатори в Холивуд разчитат, че приходите от "Игрите на глада"-3 ще оправят финансовия баланс. - Стрес в Холивуд! Печалбите от кино падат стремглаво

Анализатори в Холивуд разчитат, че приходите от "Игрите на глада"-3 ще оправят финансовия баланс.

Нито в Холивуд, нито на Уолстрийт аналитиците и шефовете на студиа не могат да повярват, че боксофисът в Щатите се хлъзга стремглаво към една от най-ниските си точки, пише „Холивуд рипортър“. Досега приходите са с 5,6 процента надолу, което закръгля сумата на 7 милиарда и 200 милиона – тоест с 400 милиона по-малко за същия период през миналата година.

Първият уикенд на септември пък е най-слабият от терористичните атаки през 2001 година насам.

„Това лято беше същинско бедствие”, казва аналитикът Дъг Крюц, визирайки дори неособено адекватните резултати на „Невероятният Спайдърмен 2” и „Трансформърс: Ера на изтребление”. „Нещо се случва, нещо, което не е добре нито за студиата, нито за веригата киносалони. Явно навиците на американския потребител се променят”, коментира Крюц.

Тази теория ще бъде поставена на тест и през есента и зимата. Докато приходите на холивудските филми от международните кинопазари остават относително постоянни, финансовите анализатори вярват, че има шанс поне малко да се заздрави касичката на киното на американска земя. Те разчитат поредните серии на „Игрите на глада” и „Хобит” да повторят успеха на предишните ленти от поредиците.

Възможно ли е „Интерстелар” на Кристофър Нолан да има успеха на „Гравитация”, който донесе приходи от 274 милиона долара в Щатите през миналата есен? Или пък „Никога не казвай „сбогом” на Дейвид Финчър да бъде по-печеливш от последните му два филма – „Социалната мрежа” и „Мъжете, които мразеха жените”, припечелили от американския зрител по 100 милиона долара?

Що се отнася до семейните филми, малцина смятат, че „Големият герой” или „Пингвините на Мадагаскар” ще постигнат това, което направи „Замръзналото царство” миналата зима. Тогава анимационното филмче донесе печалба от 400,7 милиона долара само в Америка! Кой знае, може би пингвините ще се окажат интересни на зрителите, колкото и говорещи снежни човеци.

Все още никой не се наема да даде приблизителни прогнози за приходите от „Изход: богове и крале” – последния филм на Ридли Скот, в който Крисчън Бейл играе Мойсей. Не е ясно и дали Мерил Стрийп и Джони Деп ще спасят парите в кинокасичката с мюзикъла „Вдън горите”.

Може би киното трябва да излезе от тийнейджърския си период?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90