Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стриптийз, протест или произведение на изкуството?

Скандал с ориенталски танци пред Бялата джамия в Болгар доведе до намесата на прокуратурата

Видеото на артистката, изпълнителка на ориенталски танци, се върти по татарските музикални канали от лятото и вероятно щеше да остане незабелязано в безкрайния поток от клипове на татарската естрада, ако не му беше обърнал внимание известният със скандалните си изказвания казански имам Сейджагфар хазрат Лутфулин. - Стриптийз, протест или произведение на изкуството?

Видеото на артистката, изпълнителка на ориенталски танци, се върти по татарските музикални канали от лятото и вероятно щеше да остане незабелязано в безкрайния поток от клипове на татарската естрада, ако не му беше обърнал внимание известният със скандалните си изказвания казански имам Сейджагфар хазрат Лутфулин.

Певицата Резеда Ганиулина се извини за ориенталски танц пред джамия в Татарстан, един от най-големите мюсюлмански региони в Русия, след като бе критикувана от религиозни лидери, съобщава Би Би Си.  

Музикалното видео, в които Резеда Ганиулина пее своята песен „Душа“ и танцува  пред Бялата джамия в град Болгар,  предизвика неочакван скандал. Клипът, в който изпълнитеката е облечена в покрита със скъпоценни камъни, оголваща корема рокля, не се харесал на мюфтията на Татарстан, Камил-хазрат Самигулин.

Джамията не е място за танцуване – казва той пред местния сайт evening-kazan.ru, като добавя, че Болгар е от особено значение тъй като „ислямските традиции на татарите идват оттам.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Видеото на артистката, изпълнителка на ориенталски танци, се върти по татарските музикални канали от лятото и вероятно щеше да остане незабелязано в безкрайния поток от клипове на татарската естрада, ако не му беше обърнал внимание известният със скандалните си изказвания казански имам Сейджагфар хазрат Лутфулин.

Позор за татарския народ! На територията на Бялата джамия, в главната светиня на татарите и мюсюлманите от целия свят, се случва осквернение над дома на Аллах. Нито един вярващ човек не би позволил такава подигравка над своята религия… Предупреждавам стриптийзьорката – незабавно да си разкае пред Аллах и да премахне видеозаписа от социалните мрежи“, написа в гневната си тирада в социалната мрежа Лутфулин, като сам публикува видеото с полуразсъблечената певица, хвърляща гьобеци край болгарската джамия.

Включи се, макар и с по-умерен тон, заместник мюфтията на региона Рустам Батров:

За нещастие в главите на някои представители на татарската поп култура цари голяма бъркотия. Те не разбират какво е джамия и какво представлява ислямът като цяло“.

В четвъртък певицата се извини публично от стената от стената си в руската социална мрежа Вконтакте, но извинението ѝ започна в предизвикателен стил:

Всеки възприема ситуацията в зависимост от нивото на своята поквара… Извинявам се, ако този клип е обидил чувствата на някого. Това е моят сценичен имидж“.

Ганиулина допълни, че тя е мюсюлманка и уважава религиозните лидери, но подчерта:

„Ориенталски танц, изпълнен съвършено… не е стриптийз, а произведение на изкуството“. 

Междувременно видеото събра няколко хиляди гледания и няколко десетки гневни коментари с обвинения в позорене на исляма, кощунство, срам за татарската нация и други подобни.

Според „Независимая газета“ руските следствени органи са започнали „предварително разследване“ на видеото, след като някои местни медии са направили паралел с изпълнителките от „Пуси Райът“, вкарани в затвора след изпълнение на протестна песен в московска църква. Но независимо от сравненията, изглежда, че Резеда Ганиулина е избрала джамията само като живописен фон, а не за да прави политически изявления.

Изглежда, че скандалът и подклаждан основно от местните религиозни лидери, защото повече хора коментират видеото с ентусиазъм в YouTube. Все пак в сайта Evening Kazan, се появи коментар, че неуважението към която и да е религия е недопустимо в цивилизованото общество, с напомняне, че дори Джон Ленън е предизвикал гневни реакции с думите си, че Бийтълс са станали по-популярни от Исус. Друг пък е написал:

„Красиво момиче, красива песен, красив танц! И няма нищо общо с „Пуси райът“ – разликата е като от небето до Земята“. 

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах