Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Строежът на книгата (снимки)

НДК пълен с литература, скелета, боя и ангелски крила. Но внимавайте къде стъпвате

„Разхвърляните“ стари книги са отлично арт-попадение при реализацията на Панаира. Снимки: Емил Георгиев - Строежът на книгата (снимки)

„Разхвърляните“ стари книги са отлично арт-попадение при реализацията на Панаира. Снимки: Емил Георгиев

Нищо не може да разруши читателския ентусиазъм покрай Панаира на книгата – дори препъването в строителните отпадъци, праха, решетките, металните скелета и трогателните опити един видим дефект да бъде превърнат в ефект. Днес, малко преди обяд, в НДК бе открито поредното издание на Пролетния базар на книгата, което, както се изрази директорът на Националния център на книгата Михаела Петрова, със сигурност няма да забравим.

В момента Дворецът търпи основен ремонт, тъй като ще бъде основен домакин за българското председателство на Съвета на Европейския съюз от 1 януари догодина. В навечерието на Панаира обаче се оказа, че пространствата в сградата съвсем не са готови да посрещнат събитието (поне не и както обикновено). НДК, разбира се, няма никаква вина (за разлика от изпълнителите на строителните работи, които не са се справили с поетия ангажимент), а от екипа дори са се опитали, доколкото е възможно, да тушират с изкуство някои от най-видимите проблеми в интериора.

Избитите плочки по пода например са оцветени в черно, петна от боя са замаскирани с още боя във формата на стрелки, а върху дървени палети наглед хаотично са разхвърляни стари книги (което всъщност е наистина чудесно решение). Както каза Петрова на откриването – намираме се в своеобразна арт инсталация.

Из Двореца се движете с повишено внимание!

В самото начало на Панаира посетителите традиционно са малко – но когато с приближаването на финала му през уикенда те се умножат буквално с десетки, някои елементи от декорацията на Двореца може да създадат проблем. На много места например недовършените подове са покрити със странен зелен мокет – тук-там той така се е надиплил, че най-логичното нещо, което можеш да сториш, е да се спънеш (само за час днес видях трима души пред угрозата да се строполят тежко на пода).

Дребните неудачи са преодолени, каза на откриването директорът на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров, а малко по-късно в краткото си приветствие столичният кмет Йорданка Фандъкова отбеляза, че всички забелязваме, че „НДК е строителна площадка“, но въпреки това духът на четенето се усеща съвсем явно.

Така си е: книгите са там, продават ни ги същите усмихнати хора, готови винаги да препоръчат най-доброто за всеки вкус, настроението е приповдигнато, а из кулоарите минаваме и под огромни ангелски бели крила. Само внимавайте – докато крачите, не се заглеждайте прекалено продължително в тях или по литературата на щандовете. Секунда невнимание и може да се озовете на пода.

„Възраждане“ на Димитър Бойков вече с крила (макар и временно).

Културен афиш на фона на строителни материали.

Липсващите плочки почти не се забелязват.

С разходката по „тревата“ трябва да се внимава.

И някои щандове имат временни затруднения с декорацията.

На откриването на Панаира: Веселин Тодоров, Стефка Костадинова, Йорданка Фандъкова, Михаела Петрова, Валентин Йорданов и Амелия Гешева.

Букви осейват земята в НДК.

Опаковане „почти като на Кристо“

Ескалатор тип „Не преминавай“

Общ поглед към западните площи, където обичайно на Панаира ври и кипи.

Странна метафора за положението на БАН в момента.

Козметичен дефект в Централното фоайе.

Част 2
(в която говорим за книги)

Насред строеж или не, на Панаира на книгата фокусът остават книгите. Отвъд традиционните намаления от 20% на почти всички щандове, и тази година читателите могат да намерят и още по-драстични отстъпки на изключителни заглавия.

При бързата си обиколка днес например успях да се сдобия с прекрасно издание с поезията на Емили Дикинсън (в превод и подбор на Цветан Стоянов, но неясно защо означено от „Коала прес“ като първо издание), тритомния „Архипелаг ГУЛАГ“ само за трийсет лева, „Въведение в християнството“ на папа Бенедикт XVI с над двойно намаление от коричната цена, а от „кашона“ на „Колибри“ с книги за по 5 лв. си взех „Доброжелателните“ на Лител, а видях още комплекта „Софийските потайности“ на Йожен Сю, Иън Макюън и какво ли още не. Нещо ми подсказва, че най-доброто оттам скоро ще бъде изкупено, но ако побързате – може вие да сте новият му притежател.

С не чак толкова забележителни отстъпки (но не и с такива за пренебрегване) може да се попълни цял рафт на голяма библиотека. Може например от Панаира да си вземете двата тома новия роман на Милен Русков „Чамкория“ – 20% надолу са си 20% надолу.

Струва си да се отбиете на щанда на издателство „Лист“ – а се предлагат и броеве на вестник „Прас-Прес“.

Две нови издания на Чехов се предлагат при „Рива“ (четирите му големи пиеси в превод на Атанас Далчев) и при „Колибри“ (разкази и повести, в нов превод). От „Сиела“ можете да си вземете луксозното издание на „Аскетика“ на Никос Казандзакис, непубликувания досега у нас сборник „Дзен в изкуството да пишеш“ на Бредбъри и/или градското фентъзи на Мартин Колев „Софийски магьосници“.

Когато преминете през щанда на „Бард“, непременно прелистете „Тайната история на Туин Пийкс“ на Марк Фрост – особено предвид съвсем прясното възраждане на култовия сериал на Дейвид Линч. А ако имате дете, увлечено от писането, препоръчайте му „Как да пишем страхотни истории“, която се намира при „Софтпрес“. За още повече вдъхновение – вземете и „Котаракът и дяволът“ на Джойс.

На увлечените по високата поезия пък мога чистосърдечно да предложа една стихосбирка, която далеч не стигна заслужената популярност – „Адът без изход“ на румънеца Йоан Ес. Поп, която се предлага при Издателство за поезия „Да“.

Още спирки от първата ни разходка днес в НДК. Панаирът продължава до неделя, 28 май.

Издателство „Ерове“

„Бомбената“ естетика нахлува и при книгите.

Буквена декорация на щанда на „Ера“

Сайтът „Аз чета“ за първи път със собствен кът на Панаира на книгата.

Изложбата „Под езика“ на Дамян Дамянов се открива в сряда.

Мечето Падингтън чака новите си почитатели.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg