Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Строго погледнато: много повече от джаз в Банско (снимки, видео)

Събота - ден за витруози на чист въздух, сред вълнуваща природа и безплатно

Влатко Стефановски и неговото трио бяха най-аплодираните изпълнители в първата вечер на Банско джаз фест 2017. Снимки: Авторът  - Строго погледнато: много повече от джаз в Банско (снимки, видео)

Влатко Стефановски и неговото трио бяха най-аплодираните изпълнители в първата вечер на Банско джаз фест 2017. Снимки: Авторът

БАНСКО

Двадесетото, юбилейно и разширено издание на джаз фестивала в Банско, започна отлично с няколко добре познати изпълнители и едно откритие. Познатите (и обичани от публиката) бяха „Сентиментъл Суингърс“ с гост Михаил Йосифов и Биг бенд Благоевград, Влатко Стефановски трио и буги вуги машината Аксел Цвингербергер. А откритието – Патриция Лакуидара от Италия – сложи края на първата вечер.

Веднага след официалната част, коктейла и връчването на грамоти на заслужили сътрудници на фестивала през годините, в 19 ч. на сцената трябваше да излязат „Сентиментал Суингърс” с Мишо Йосифов и Благоевградския Биг бенд с диригент Борис Янев. Бендът се появи, но честта да изпее първата песен  в юбилейното издание бе запазена за Йълдъз Ибрахимова. След това се оказа, че поради заболяване на Андрония Попова триото не може да се представи в оригиналния си състав. Деси Андонова, Шандел и Михаил Йосифов изпълниха само една песен заедно, през останалото се изявяваха поотделно с бенда от Благоевград.

Соло изпълнение на Деси Андонова от „Сентиментъл Суингърс“

Малко след 21 ч. дойде ред на музиканта, заради когото всъщност бях в Банско: Влатко Стефановски и неговото трио.

„Строго погледнато, аз не свиря джаз – сподели македоският китарист, композитор и певец малко по-рано пред журналисти. – Но импровизацията е това, която сближава моята музика с джаза.“

С обичайната си програма от блус, етно и рок, съчетани със съвършена техника, която  позволява на Стефановски да прави каквото си иска с китарата, и с някои любими македонски мелодии, централният площад на Банско стана тесен за всички, които искаха да видят и чуят тази музика. След около 80 магически минути, шоуто на Влатко и компанията му (Джоко Максимовски – бас, и Дино Милосавлевич – барабани) приключи, но публиката искаше още и още. Наложи се водещият Тома Спространов да обяснява, че това е фестивал и още изпълнители чакат реда си.

Влатко Стефановски – китара, Дино Милосавлевич – барабани и Джоко Максимовски – бас

Решението Стефановски да е втори в програмата изглеждаше странно – който е бил на концертите му, знае, че публиката трудно се съгласява да го пусне да си ходи. Несъмнено е, че той беше голямата звезда на вечерта. След китарните каскади, смесени с местни мелодии и ритми, на следващия виртуоз, майстора на  клавишите Аксел Цвингербергер, не му беше много лесно да задържи вниманието на вече емоционално изтощената от македонците публика.

Последната участничка във вечерта – италианката Патриция Лакуидара – не беше позната и поради късния час публиката беше вече осезателно оредяла. Но тези, които не я дочакаха, могат само да съжаляват. Патриция е артистична и чаровна дама с почти двайсетгодишна кариера и въпреки наградата й от Сан Ремо, репертоарът ѝ няма много общо с това, която тук познаваме като италианска музика. Тя е родена в Сицилия, но после се премества в Северна Италия.

Патриция Лакуидара

Двете ѝ баби – едната сицилианка, другата от Виченца – събуждат у нея интереса към фоклорните мелодии от Юга и Севера, които тя изпълнява на съответните диалекти. Освен това пише сама песни, богати на етно мотиви и експерименти. Това я прави по-близка до артисти като например Кейт Буш, които не вървят по утъпканите пътища, а търсят и намират нещо ново и разширяват границите на съвременната музика. В Банско Петриция се престави с трио (Даниеле Сантимоне – китара, Енрико Терагони – бас и Нелиде Бандело – барабани).

Така приключи първият ден на ХХ джаз фестивал в Банско. Остават още седем, в които ще има и познати звезди, и приятни изненади. При това – за разлика от почти всички други големи музикални фестивали на това ниво – сред вълнуваща природа, с приятна компания, на чист въздух и безплатно.

На път към хотела, малко преди 2 ч. след полунощ, попаднах на импровизиран уличен концерт – момче с китара и момиче изпълняваха песни на Георги Минчев и „Щурците“, а около 50-60 души пееха заедно с тях. След такъв ден духът е трудно да бъде укротен.

Ипровизиран уличен концерт в 2 ч. след полунощ в Банско

Вижте още: ПЪЛНА ПРОГРАМА НА ДЖАЗФЕСТА В БАНСКО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg