Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Строителите освободиха площад „Славейков“. Честито! (снимки)

Премахнаха оградите, ще има ли откриване?

Комисия от опитни стари софиянци оценява шадравана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Строителите освободиха площад „Славейков“. Честито! (снимки)

Комисия от опитни стари софиянци оценява шадравана. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ремонтът на площад „Славейков“ завърши. Или почти. Оградите паднаха, цялото пространство е достъпно за гражданите, дори шадраванът. Вярно, че тук-там някой работник чопли и довършва по нещо, а шадраванът, макар и пълен с вода, не пръска… но обектът не е официално приет от Общината. И нямало да бъде, преди да бъдат оправени всички забележки на Надзора. Това не ни пречи смело да възкликнем: „Хубаво е и почти е готово!”, но този път без никаква ирония.

Площадът изглежда много по-добре, отколкото през последната една година. Ако погледнем новите (и оцелелите), раззеленили се дървета, широките пространства, отсъствието на старите грозни и разнокалибрени сергии и добавим появата на скейтбордисти, „Славейков“ наистина се е разхубавил дори в сравнение с някоя по-предишна година.

Хубаво е и това, че от Общината са се сетили (или са ни чули) да извадят и отдалечат новите „композиции за сядане” от контейнерите за отпадъци (въпреки че заедно образуваха много оригинални ансамбълчета), още преди да са се сблъскали с по-острия критицизъм на минувачи с по-остро обоняние и още по-остро гражданско съзнание.

Както е тръгнало, можем да се надяваме, че скоро не само половината, а всяка композиция за сядане ще се сдобие с дървена част, което ще осигури добра превенция срещу увеличаването на някои заболявания на опорно-двигателния апарат сред ползвателте на композициите на площада.

Така, както най-хубава част от края на Студената война си остава падането на Желязната завеса, така и най-хубавата част от края на ремонта си остава премахването ламаринените огради от центъра на града. Площад „Славейков” е свободен, идват по-добри времена за софиянци. Честито!

Разходка в снимки по новия „Славейков“:

Без огради „Славейков“ изглежда много по-добре. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Днес фонтанът на „Славейков“ беше пълен с вода, но не работеше. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Работниците на площад „Славейков“ предпочитат „композициите за сядане“ с „дървен материал“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Не може да видим как е свършена работата, преди площадът да бъде измит. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Популярна закусвалня на „Славейков“ се е обзавела с нови прости масички и пейки. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Купчина пръст с неизвестно предназначение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Тази ограда може и да си остане – като паметник на проточилия се ремонт. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg