Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Струва ли шофьорската книжка на Силвия Плат повече от писмо на Дикенс?

На търг в Лондон бяха предложени лични вещи на прочути писатели - Джак Керуак, Джонатан Суифт, Джон Ъпдайк

Книгата с готварски рецепти „Радостта от готвенето“, притежавана от Силвия Плат, в която има бележки от типа на „Тед обича това“ и звездички на любимите ѝ ястия, бе продадена за 3 500 паунда. Снимка: „Бонамс“ - Струва ли шофьорската книжка на Силвия Плат повече от писмо на Дикенс?

Книгата с готварски рецепти „Радостта от готвенето“, притежавана от Силвия Плат, в която има бележки от типа на „Тед обича това“ и звездички на любимите ѝ ястия, бе продадена за 3 500 паунда. Снимка: „Бонамс“

Нищо на Чарлз Дикенс, Джонатан Суифт, Дарвин или дори Наполеон не може да се сравни с вещите на Силвия Плат и съпруга ѝ, поета Тед Хюз – така беше поне на търга на аукционна къща „Бонамс“, проведен в Лондон. Личните ѝ притежания, предложени на ценителите, включваха дрехи, пишеща машина и речника на писателката, пише „Гардиън“.

Вещите от XVIII и XIX век впечатлиха наддаващите – ръкопис на Уилям Уърдсуърт се продаде за 11 хил. паунда, но в останалите случаи сумите бяха по-скромни – от по хиляда и 2 хил. паунда за писма, ръкописи и първи издания на книги.

Още преди началото на търга личните притежания на Плат и Хюз се очакваше да предизвикат най-голям интерес сред гостите. Очакванията се превърнаха в реалност и дори бяха надминати – издание на „Стъкленият похлупак“ с нанесени на ръка корекции от авторката отиде при нов собственик срещу 60 хил. паунда, а нейното лично първо копие от книгата, подписано и датирано на Коледа 1962-а, достигна 70 хил.

За ментовозелената пишеща машина Hermes на Плат почитател предложи 26 хил. паунда, като с това надмина цената, платена за машината на Джак Керуак (22 хил. паунда) и тази на Джон Ъпдайк (4 хил. паунда). Тези цени далеч бяха задминати от платените за златно кантованата машина Royal на Иън Флеминг (56 хил. паунда) и за „Оливети“ на Корман Маккарти (181 хил. паунда).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Но не само вещите с литературна стойност привлякоха вниманието на наддаващите. Портфейл с членски карти и документи за идентификация (шофьорска книжка – бел. ред.) на Силвия Плат от края на 50-е, карирана пола, три ръчни часовника и медальон с дракон добавиха още 20 хил. паунда към печалбите от книжния аукцион.

От тръжната къща изглежда останаха доволни от предложените двуцифрени суми за „книги с оръфани корици“, някога принадлежали на Плат. „Радостта от готвенето“ – книга с рецепти, в която има бележки от типа на „Тед обича това“ и звездички на любимите ѝ ястия, бе продадена за 3 500 паунда, а личният ѝ речник с подчертани повече от хиляда думи надмина многократно предложената цена от 2 хил., за да смени собственика си срещу 11 хил. паунда.

Междувременно славата на Хюз също привлече клиенти, готови да наддават за първите издания на творбите му (не толкова, колкото на съпругата му обаче). Но предложеният негов портрет, скициран с писалка от Силвия Плат по време на медения им месец, достигна само 15 хил. паунда – това може би е отражение от хвърлените върху поета тежки обвинения за домашен тормоз и побой, за които Плат разказва в писмата си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах