POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сценарист на Слави Трифонов скъса снимката на президента в ефир

Гневен, Филип Станев разкъса портрета на Росен Плевнелиев. Утре Конституционният съд ще заседава за въпросите от референдума, иницииран от шоуто

„Това е един политически труп“, заяви сценаристът Филип Станев, скъсвайки снимката на президента Росен Плевнелиев. Снимка: Стоп кадър от шоуто - Сценарист на Слави Трифонов скъса снимката на президента в ефир

„Това е един политически труп“, заяви сценаристът Филип Станев, скъсвайки снимката на президента Росен Плевнелиев. Снимка: Стоп кадър от шоуто

Сценарист от Шоуто на Слави скъса снимката на президента Росен Плевнелиев в ефир. Гневът му бе предизвикан от решението на държавния глава да даде въпроси от референдума, иницииран от предаването, на Конституционния съд.

Плевнелиев поиска Конституционният съд да се произнесе по три от въпросите от националното допитване – за намаляване на броя на депутатите на 120 от 240, за повторното питане за въвеждане на дистанционно електронно гласуване (по което гражданите вече се произнесоха) и за прекия мажоритарен избор на регионални полицейски началници. От екипа на Слави Трифонов реагираха остро на новината преди около седмица – сценаристът Тошко Йорданов нападна президента, като обяви, че Плевнелиев не познава закона за референдумите, и го нарече „маша на престъпната политическа класа“.

Сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев (вдясно) в разговора за референдума в Шоуто на Слави в понеделник вечерта.

Сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев (вдясно) 

В понеделник вечерта гневът в шоуто ескалира, когато Филип Станев показа портрета на държавния глава по време на диалог с водещия и със сценариста Тошко Йорданов и го разкъса на две, а след това смачка на топка хартията с думите:

„Ние нямаше да водим и този разговор с теб тази вечер, ако не беше ето този субект, когото наричат президента Плевнелиев. С действията си, с искането, което отправи към Конституционния съд, този човек доказа, че не е президент на всички българи и най-малко е президент на тези 700 хиляди души, които са се подписали за този референдум. Това със сигурност не е моят президент и фактът, че той вече се оттегли от политиката, ме кара да изпитвам огромно удоволствие. Това е един политически труп.“

Слави Трифонов възрази на Филип Станев, но не особено убедено.

Слави Трифонов все пак възрази на Филип Станев.

Сцената със скъсването напомни друга подобна отпреди 5 години с друг водещ, който се готвеше да влезе в политиката. Николай Бареков разкъса на две брой на вестник „Труд“ – в знак на недоволство от предполагаемия фармацевтичен монопол – в ефира на воденото от него предаване в Тв7. Причината бяха бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов, които тогава бяха съсобственици на „Труд“ и „24 часа“.

Слави Трифонов все пак възрази на Филип Станев, но видимо неубеден:

„Стига, бе, няма да правиш такива неща в ефир. Ако не беше свободата на словото…“

В края на разговора Трифонов заяви, че искрено вярва, че утре (вторник), когато конституционните съдии ще вземат решението си за референдума, те „преди да са съдии, ще са демократи и най-вече българи“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС