СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Неговите сценарии ни караха да предпочитаме телевизията пред киното

Арън Соркин приключва с малкия екран, отдава се на големия

Арън Соркин получи „Оскар“ за сценария на филма „Социална мрежа“, посветен на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг. - Неговите сценарии ни караха да предпочитаме телевизията пред киното

Арън Соркин получи „Оскар“ за сценария на филма „Социална мрежа“, посветен на създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Носителят на „Оскар“ Арън Соркин обяви, че няма намерение повече да пише за телевизията. Сценаристът на сериалите „Западното крило“ и „Нюзрум“, който ни накара да харесваме телевизията повече от киното, съобщи пред „Лос Анджелис Таймс“, че занапред ще работи за киното. 

„Зная приказката „Никога не казвай никога“, но с голяма сигурност мога да кажа, че пиша последните епизоди за телевизията“, каза още през май Соркин. Сега, помолен да коментира тези свои думи, сценаристът и продуцент потвърди, че повече няма да се занимава със сериали, за да се отдаде на киното.

„Обичам всяка минутка, която съм посветил на телевизията. И въпреки това имах повече провали, отколкото успехи. Просто реших да оставя писалката навреме“, обясни Соркин.

Сериалът „Нюзрум“, чийто последен сезон започна по HBO, се появи малко след като Арън Соркин получи „Оскар“ за сценария на филма „Социалната мрежа“. Новинарската тв поредица бързо се превърна в абсолютен хит, но вече през втория сезон събираше едва по около 2 млн. зрители на епизод. След края му HBO дълго време мълчеше каква ще е съдбата на сериала. През септември 2013 г. изпълнителят на главната роля Джеф Даниълс написа в Туитър, че трети сезон все пак ще има. После се оказа, че сериалът се е забавил, тъй като Арън Соркин е бил зает със сценария на предстоящия филм за Стив Джобс, базиран на книгата „Джобс“ на Уолтър Айзъксън.

„Това не означава, че съм бързал да избягам от телевизията. Просто ми се струва, че изстискахме от „Нюзрум“ каквото можахме. Мисля, че ако бяхме започнали да правим четвърти или пети сезон, щяхме да започнем да се повтаряме. През последните няколко месеца така и не видях никакви нови серии. Но, разбира се, никой не знае със сигурност. Може да ми хрумнат нови идеи“, допълни Соркин пред в. „Лос Анджелис Таймс“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg