Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Сцените на открито в София ще се финансират от Общината

Досега организаторите на събития се ползваха само с логистична подкрепа

Сцената на София Съмър Фест в Южния парк, където цяло лято имаше кинопрожекции, театрални представления и други събития. Снимка: Столична община - Сцените на открито в София ще се финансират от Общината

Сцената на София Съмър Фест в Южния парк, където цяло лято имаше кинопрожекции, театрални представления и други събития. Снимка: Столична община

Финансова и логистична подкрепа за сцените на открито ще осигури Столична община за 2022 г. Специален фокус в Календара на културните събития за следващата година ще бъде поставен върху младежката публика, насърчаването на младите творци, гъвкави процедури за кандидатстване и адаптиране на проектите в усложнени от Ковид-19 ситуации.

Предложението културните оператори и организатори на събития на открито да получават не само логистична, но и финансова подкрепа от Общината е на заместник-кмета по култура Мирослав Боршош. Сцените на открито станаха предпочитано поле за изява на творците от най-различни сфери през изминалите две години заради отражението, което Ковид-пандемията имаше върху сценичните изкуства – институциите бяха затворени месеци наред, по-късно работеха с ограничения, а настоящата ситуация изисква ваксинация или редовно тестване на публика и творци. Моделът със сцените на открито се доказа като изключително успешен, а надграждането на подкрепата от страна на Столична община ще разшири териториалния им обхват и ще допринесе за обогатяване на културната им програма, казват от Общината.

Получилите финансова подкрепа оператори ще трябва да предоставят на Столична община специални квоти за присъствие на детски публики, социално слаби и хора в неравностойно положение.

„Откритите сцени са част от пъстрото лице на София – коментира Боршош. –  Освен логистична, те ще могат да получават вече и финансова подкрепа от общината. Така ще дадем възможност на десетки предприемчиви хора, свързани с културата, да създават сцени, фестивали и събития на открито на територията на целия ни град.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През 2022 г. се облекчава включването на прояви в раздел „Събития на Столична община“, за който външни организации вече ще могат да кандидатстват текущо през годината, а не еднократно, както досега.

Приоритети за 2022 г. са разширяване на публиките, а специален фокус е привличането на юношеска и младежка аудитория, развитието на професионалните компетенции и насърчаване на изявата на младите творци, както и развитие на професионалистите и мениджърите в сферата на културата.

Столична община ще подкрепи фестивали и инициативи, които в най-голяма степен допринасят за постигане на целите на Стратегията за развитие на културата в София 2013-2023 „София – Творческа столица“ и Стратегията „София – творчески град на киното – 2017-2027“.  Бенефициентите ще могат да правят в хода на реализацията на своите проекти актуализация в бюджета и дейностите, ако това се налага по обективни причини, предизвикани от глобалната пандемия от COVID-19.

Проекти за включване в раздели „Стратегически събития“ и „Значими събития“ на календара ще се приемат само по електронен път от 21 декември 2021 година до 24 януари 2022 г. на https://kultura.sofia.bg/calendar/.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах