СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Студент на Ламбо гласен за шеф на Народния

Първата трупа обучава Виктор Бойчев за началник

Виктор Бойчев в образа на Дионис на Празниците на виното под тепетата миналата година. - Студент на Ламбо гласен за шеф на Народния

Виктор Бойчев в образа на Дионис на Празниците на виното под тепетата миналата година.

Директор на куклен театър има голям шанс да оглави първата ни сцена. Защото за директор на Народния театър го обучава баш директорът на Народния театър.

Виктор Бойчев направи скок в кариерата през февруари, когато от шеф на Кукления театър в Пловдив получи кабинет в червената барокова сграда в центъра на София. Павел Васев го назначи за административен директор и се случи нещо безпрецедентно: сам се зае да му покаже как се управлява най-големият театър и най-елитната трупа в България.

Всички в Народния вече знаят за мисията на Бойчев. Наричат го „млад човек“, защото действително изглежда такъв, иначе е 50-ина годишен.

Виктор е студент на Стефан Данаилов. Завършил е актьорско майсторство, затова миналата година не се сдържа и направи „Великденско вино“ в Кукления театър. Сам излезе на сцената.

„Изпитвам увереност и желание да помогна на Народния театър“, каза пред радио “Фокус” неотдавна Виктор Бойчев. Твърди, че приел новата длъжност след силни колебания. Кукленият театър щял да му липсва, защото повече от 15 години се е развивал в тази посока. Според Бойчев, когато човек се застои дълго на едно място, не е убеден дали допринася толкова много за него: „Страхувам се, че понякога рутината в работата започва да пречи на желанието да бъдеш още по-инициативен, по-комбинативен, по-бърз”.

Пред „Площад Славейков“ Павел Васев преди две седмици заяви: „… Аз не можах да осигуря адекватен бюджет за работа на Народния театър. Ще се явят други, по-млади хора, които ще има други качества на аргументите, друг подход, друго разбиране и ще успеят, сигурен съм“. Вероятно е имал предвид Виктор Бойчев…

Някои се възмущават, че кукленик ще оглави Народния театър. Но и Александър Морфов стана директор на първата сцена, а той е завършил актьорско майсторство за куклен театър. А Пламен Масларов и Павел Васев са кинаджии…

Васев обаче е готов и за План Б: ГЕРБ печелят изборите, Вежди Рашидов оглавява за втори път Министерството на културата и връща приятеля си Васев начело на Народния. Ако не ви се вярва – припомнете си статията на Васев в „Труд“ преди време, в която нарече Рашидов „моят личен турчин“.

Съществува вероятност и за План В. Той обаче е ката гадаенето на боб, както каза Васев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС