Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Студенти от цял свят ще четат сонетите на Шекспир онлайн

Международен проект ще покаже силата на обединения творчески процес

Първият известен портрет на Уилям Шекспир, рисуван вероятно от Джон Тейлър, важен член на компанията „Пейнтър-Стейнърс“. Картината е част от колекцията на Националната портретна галерия в Лондон. Репродукция: Уикипедия - Студенти от цял свят ще четат сонетите на Шекспир онлайн

Първият известен портрет на Уилям Шекспир, рисуван вероятно от Джон Тейлър, важен член на компанията „Пейнтър-Стейнърс“. Картината е част от колекцията на Националната портретна галерия в Лондон. Репродукция: Уикипедия

Международен онлайн проект „Global Shakespeare Sonnets“, в който студенти и педагози от 32 страни четат поезията на Шекспир, започва Театралният институт в Екатеринбург съвместно с Университета по изкуствата „UdK“ в Берлин, съобщава ТАСС. Повече от 150 вариации на сонетите на Шекспир, изпълнени на родния език на участниците, ще прозвучат в Ютюб-канала на събитието. В проекта са заявили участие театрални школи и университети от Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Евразия, Азия, Африка.

„В периода на ограниченията заради COVID-19 всички усещаме важността на общуването. Ситуацията на социално дистанциране в ежедневието отваря нови възможности за създаване на глобални културни проекти онлайн. Нашата цел е да представим универсалните ценности чрез творческото наследство на Шекспир“, се казва в съобщението в Ютюб.

Всеки университет ще получи по 5 сонета, които да бъдат изпълнени от студенти. Важно е да бъде споделено усещането от общия творчески процес, казват инициаторите. Всеки ден по един получен клип ще бъде включван в Ютюб-канала „Global Shakespeare Sonnets“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg