Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Студенти пеят „Парижката Света Богородица“ в Нощта на Икарите

Концертната версия на мюзикъла - от 23 ч. на столичната Открита сцена

Студентите на Данко Йорданов от НАТФИЗ излизат на професионална сцена като формация Bulgarian Art Voices. - Студенти пеят „Парижката Света Богородица“ в Нощта на Икарите

Студентите на Данко Йорданов от НАТФИЗ излизат на професионална сцена като формация Bulgarian Art Voices.

Студенти от НАТФИЗ излизат премиерно с концертно изпълнение на мюзикъла Notre Dame de Paris („Парижката Света Богородица“). В Нощта на наградите „Икар“ трупата ще изпълни музикалните партии от творбата на Открита сцена (бившият „Сълза и смях“) веднага след церемонията по раздаването на наградите, която ще бъде в Народния театър. Началният час на „Парижката Света Богородица е 23. 

Двигателят на проекта е композиторът и преподавател в Театралната академия Данко Йорданов, който има номинация за „Икар“ за музиката към спектакъла „Шумът на върбите“ в Сатирата. Идеята за „Парижката Света Бородица“ възниква през 2013 г. за изпит по музикално и вокално обучение на група студенти от НАТФИЗ при Данко Йорданов. Резултатът е представен на фестивала „Виа Понтика“ в Балчик и след това в различни колаборации по други сцени. Днес вече като формация Bulgarian Art Voices бившите и настоящи студенти ще излязат на професионална сцена.

Премиерата на Notre Dame de Paris по музика на Рикардо Кочанте и лирика на Люк Пламондон е през 1998 г. в Париж. Постановката фигурира в Книгата за рекордите Гинес като мюзикъл с най-успешна дебютна година. От появата си насам творбата е поставяна в Белгия, Канада, Китай, Италия, Франция, Япония, Ливан, Люксембург, Русия, Испания, Сингапур, Южна Корея, Тайван, Швейцария, Турция, Великобритания и САЩ, преведена е на 6 езика, включително на корейски и фламандски.

На столична сцена с голям успех вече втора година се играе „Парижката Света Богородица“ в Театър „София“ – постановка на режисьорката Лилия Абаджиева. В образа на Квазимодо влиза Калин Врачански.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС