Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

СУ по случая „Михаил Мирчев“: Свободата на словото не е алиби за словесна агресия

Проверката по сигнала за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание на лекциите му все още тече

Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Снимка: Площад Славейков - СУ по случая „Михаил Мирчев“: Свободата на словото не е алиби за словесна агресия

Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Снимка: Площад Славейков

Проверката по сигнала на Студентското общество за равенство за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекциите на професора по социология Михаил Мирчев все още не е приключила, но Общото събрание на СУ „Св. Климент Охридски“ излезе с декларация по случая. В позицията се казва, че свободата на словото гарантира правото на критика, но тя не е алиби за словесна агресия.

Предлагаме пълния текст на декларацията на СУ:

„Независимо от течащата процедура за проверка по сигнал на студенти за расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание в лекции на конкретен преподавател, на заседанието си, проведено на 18 ноември 2020 г., Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие следната декларация:

Споделяйки убеждението, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е академична институция, която традиционно задава и отстоява високите академични стандарти в България и която същевременно носи своята отговорност за качеството на обществения дебат у нас, заявяваме:

1. Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух чл. 4 от Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода „не нарушава чуждото достойнство“. Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия.

2. Високите академични стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения.

3. За българското общество са присъщи традициите на търпимост, разбирателство и съвместно живеене. Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство.

С оглед на всичко това, Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието“.

Вижте още: ИЗ ЛЕКЦИИТЕ НА ПРОФ. МИХАИЛ МИРЧЕВ: ЕДНИ МОМЧЕТА ВКЛЮЧВАТ НЕЩО И ЧИПИРАНИТЕ ХОРА САМИ СЕ РАЗБЯГВАТ

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах