Годишнина на „Субдибула“ една Ковид-година по-късно

Групата с Петър Чухов и Венци Дреников с нова песен и в процес на нов албум (видео)

През 2020 г. „Субдибула“ отбеляза 35 години от своето основаване. Снимка: Стоян Гребенаров - Годишнина на „Субдибула“ една Ковид-година по-късно

През 2020 г. „Субдибула“ отбеляза 35 години от своето основаване. Снимка: Стоян Гребенаров

„Деликатно“ завръщане за своята 35-а годишнина прави група „Субдибула“, популярна от 80-те години на миналия век. „Деликатно мълчание“ е пилотното парче от предстоящия им албум, започнат през 2020 г., който ще отбележи с една Ковид-година закъснение рождения ден на бандата. Заради пандемията проектът се забавя и музикантите успяват да запишат първите четири песни чак в края на 2020-а и в началото на тази година.

В юбилейния запис участват основните членове на групата – Венци Дреников (клавишни, вокал), поетът Петър Чухов (китара), Момчил Момчилов (китара) и Божидар Тренков (барабани). За изпълнението гостуват Младен Несторов (бас, познат от „Сленг“) и беквокалистките Ели Раданова и Йорданка Илова.

Музиката и текстът на „Деликатно мълчание“ са на Венци Дреников, а аранжиментът – на групата. Записът вече има и видео, в момента се работи по постпродукцията и на второ видео – по песента „Джуди“. До края на февруари ще бъдат представени и останалите от четирите нови парчета от диска.

„Субдибула“ възниква през 1985 г. към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, но историята ѝ започва още през 1979 г., когато казармата събира Петър Чухов, Венци Дреников и Румен Нанов – Банана. Групата се определя като част от второто рок поколение на България заедно с „Орион“, „Соларис“, „Ахат“, „Ера“, „Конкурент“, „Контрол“, „Ревю“, „Нова генерация“, „Клас“, „Атлас“ и много други. Репетират и свирят пред публика в театралната зала на СУ в периода 1985 – 1989, там организират и първия в България рок клуб „113+“.

Необичайното име а групата се ражда от авторската им инструменталната пиеса „Субтибула“, по-късно прекръстена от Чухов за благозвучие на „Субдибула“. През 1989 г. заедно с колегите си от „Клас“ създават общо звукозаписно студио и прекратяват концертните изяви. В периода 1990 – 1995 се занимават със звукозапис и експерименти в студиото, а през 1995 г. спират активната си музикална дейност. През 2003 г. се събират за записа на няколко неиздавани песни и инструментални пиеси като допълнение към сборния компактдиск „Вярно с оригинала“. През 2005 – 2007 записват албума „Personal Things“, който издават в дигитален вариант чак през 2015 г.

В портфолиото на групата има общо 5 издадена албума и една страна от винилова плоча, която поделят с „Орион“, като част от поредицата „BG Rock“. Създатели са на „Монолит Мюзик Шоп Шоу“ и „Среднощна тайна“, музикално-театрални спектакли, които се осъществяват в клуб „113+“ през 1988 – 1990 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах