Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Суматоха“ със самодейната трупа от село Антон

Играят в столичния Театър „Възраждане“ за 90-годишнината от рождението на Радичков

Самодейците от трупата на село Антон работят по Радичковата „Суматоха“ от 2 години. - „Суматоха“ със самодейната трупа от село Антон

Самодейците от трупата на село Антон работят по Радичковата „Суматоха“ от 2 години.

„Суматоха“ ще настане на 30 октомври в Столичната библиотека – едно единствено представление ще се играе от 19 ч. в театър „Възраждане“ за 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. В ролите на Гоца, Араламби, Лило, Глигор… ще излязат актьорите от самодейната трупа от село Антон. Входът е свободен.

Трупата е сформирана преди 2 години и още тогава се спират на текста на Радичков. Решават, че е подходящ, тъй като жените сред тях били повече от мъжете. Макар и започнали с тази прозаична причина, актьорите силно обикват героите на Радичков. Преди да бъде изигран в София, спектакълът е обиколил сцени в Пирдоп, Челопеч и Мирково.

Двигателят в трупата е младият актьор Иван Николов, познат на софийската публика от „Това не е Хамлет“ на „Сфумато“, който е родом от село Антон и е голям почитател на творчеството на Йордан Радичков.

Първата постановка на „Суматоха“ е от 1966 г., на Методи Андонов. Построена върху разказа „Суматоха“ от сборника „Водолей“, в основата на драматургичния текст е притчата за лисицата, която се преструва на умряла.

Когато е представена в Прага, пиесата предизвика широк обществен отзвук, защото се играе скоро след събитията от 1968 г. и за предаване на суматохата в пиесата са използвани звуци на танкови вериги. Веднага след това спектакълът е свален от сцена.

Датата, на която се отбелязват 90 години от рождението на Радичков, е 24 октомври. Шест дни по-късно актьорите от село Антон Донка Николова, Цвятко Лубев, Елена Лумбева, Марина Стефанова, Янка Йорданова, Цветанка Маджарова, Цветан Петров, Петър Маринов, Николай Масларски, Лилия Масларски и Станислава Тетевенска ще почетат литературния завет на автора със своя прочит на „Суматоха“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90