Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Суматоха в София с опера и джаз в неделя вечер

Звучат Вагнер и Хосе Джеймс

Хиляди софиянци сядат на пикник с чаша вино пред сцената на фестивала „A to Jazz“. - Суматоха в София с опера и джаз в неделя вечер

Хиляди софиянци сядат на пикник с чаша вино пред сцената на фестивала „A to Jazz“.

Вагнер и Хосе Джеймс ще звучат и предизвикват суматоха в столицата в неделя вечерта. В Софийска опера тече втората вечер от Вагнеровия фестивал, а на поляната зад хотел „Хилтън“ е последната вечер от фестивала „A to Jazz“.

Над 500 ценители от Вагнеровото обществото пристигнаха в събота от цял свят у нас, за да се насладят на прочута тетралогия „Пръстенът на нибелунга“. Дойдоха хора от Англия, Щатите, Китай, Япония, Италия, Австралия, Франция, Германия. Пред Операта бяха запалени фестивални огньове, а фанфари оповестиха с музиката на Вагнер началото на форума.

Сред вагнерианците бе група финландци, един от тях – инженерът Даниел Борн, сподели:

„За мен това е първият Вагнеров фестивал в София. Ние сме 50 човека от Финландия, повечето от Хелзинки, но има и от други краища на Финландия. Изминахме 500 хиляди километра, за да бъдем тук и съм щастлив, че сме тук. Този Вaгнеров проект за мен е изключително интересен. Изпълнителите имат специален тембър на гласовете, изпълняват Вагнер изключително.“

Барбара Мюлер, пенсионерка от Германия, бивша преподавател по немска литература, обясни:

„Нашата група е от Лайпциг и Франкфурт на Майн. Ние много обичаме Рихард Вагнер. Досега не сме били в София и това е първият ни Вагнеров фестивал тук, поради което сме много развълнувани от първата опера „Рейнско злато“ от тетралогията на нашия любим композитор.“

Тази вечер вагнерианците ще чуят нашата интерпретация на „Валкюра“. Фестивалът продължава на 7 и 9 юли от 18 часа със „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“.

В неделя е финалът на фестивала „A to Jazz“. Пред столичани ще се появи една от звездите на съвременния джаз – Хосе Джеймс. Той ще представи последния си албум Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday, посветен на 100-годишнината от рождението на легендарнaта певица Били Холидей, която певецът определя като своя вдъхновителка. Преди него на сцената ще свирят Sirius & Methodikal, Funky Miracle, Bobo & TheGang и „MетаФORмоза“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90