Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Суматоха за Юлия Кръстева в СУ, ще побере ли Аулата почитателите й?

От Университета предварително искат извинението на онези, които няма да могат да влязат

Срещата с Юлия Кръстева е в петък от 11 ч. в СУ "Св. Климент Охридски" - Суматоха за Юлия Кръстева в СУ, ще побере ли Аулата почитателите й?

Срещата с Юлия Кръстева е в петък от 11 ч. в СУ "Св. Климент Охридски"

Поне половин час по-рано канят публиката на Юлия Кръстева СУ „Св. Климент Охридски“, където утре сутрин от 11 ч. прочутата гостенка ще говори за новите форми на бунта. Причината за притеснението в академичните среди е суматохата, оставила десетки почитатели на друг голям български философ – Цветан Тодоров, извън тясната зала на Френския културен център във вторник вечерта (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

За съжаление, Аулата на Ректората вероятно няма да побере всички почитатели на най-влиятелната българка в световната наука. Ден преди появата на Кръстева, от Университета поместиха „извинение“ на страницата си във фейсбук: „Умоляваме желаещите да присъстват да са пред залата поне половин час по-рано, за да можем да започнем лекцията нормално. Предварително ви молим за разбиране, ако не остане място за всички да влязат.“

Темата, която е избрала Юлия Кръстева, ще събуди интереса вероятно на хиляди – на онези, които изпълваха централните улици на София в продължение на месеци през лятото на 2013 г.

Ето резюмето на лекцията:

Бунтувам се, следователно сме” (Албер Камю). Или по-скоро: Бунтувам се, следователно сме на път да се появим. Опит светъл и продължителен.

Много се говори за бунт в нашия глобализиран свят. Народни въстания, възмутена младеж, детронирани диктатори, президенти, изпуснали олигархическите си нерви, надежди и свободи, потиснати в затвори, карнавални процеси и кървави бани. Ще успее ли бунтът, наричан в Мрежата „riot”, да събуди цифровото човечество от хипер-свързания му сън? Или е само хитрост на спектакъла, необходима му, за да продължи?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС