Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Супер висок рейтинг, много оплаквания и дежавю с нощните сцени в „Дракона“

Зрителите възмутени от сумрака в две от най-важните сцени в епизод 7

Ема Д'Арси и Мат Смит като Ренира и Демън Таргариен в сцена, снимана денем, но с цветова корекция, за да изглежда нощна. - Супер висок рейтинг, много оплаквания и дежавю с нощните сцени в „Дракона“

Ема Д'Арси и Мат Смит като Ренира и Демън Таргариен в сцена, снимана денем, но с цветова корекция, за да изглежда нощна.

Зрителите на „Домът на дракона“ получиха дежавю за осмия сезон на „Игра на тронове“ с последния епизод на новия сериал, но не от сюжетна гледна точка. „Дрифтмарк“, седмият епизод на продукцията, който подготвя историята за избухването на войната за трона между Таргариените, припомни познат проблем от последните епизоди на „Троновете“: твърде мрачните сцени, които пречат на зрителското изживяване.

Въпросът с осветяването на снимачната площадка почти измести фокуса от епизода, който е най-високо оцененият досега (9,4/10 в IMDb) – стотици потребители на социалните мрежи споделиха възмущението си, други се надсмяха над проблем, който не е непознат на създателите на сериала.

Вълната от негативни коментари предизвика реакция от НВО онлайн:

„Слабото осветление на някои от сцените е умишлено творческо решение“, написаха НВО Мах.

Това никак не убеди зрителите, които продължават да твърдят, че са „пропуснали да видят“ две от най-важните сцени в сериала до сега.

„Последният епизод можеше просто да гледам, или по-скоро слушам, с изключен екран“, написа един.

„Удивително е, че с бюджета, с който „Троновете“ и „Дракона“ разполагат, не могат да осигурят по-добро осветление за нощните си сцени. Все едно шофирам със слънчеви очила през нощта“, казва друг.

„Легендите гласят, че ако си пуснеш седми епизод в 00:32 часа, загасиш светлините, преместиш се на 88 сантиметра от телевизора и застанеш под точно определен ъгъл, пак няма да можеш да видиш нищо в тая тъмница“, пише потребител в една от най-големите фенгрупи на сериала у нас.

„Трябва ни нова Мелисандра“, допълва друг.

Някои бяха особено гневни, особено след като бяха припомнени папарашки снимки от сцената на плажа, в която личи, че е заснета на дневна светлина.

Посред стотиците миймове и оплаквания, се появиха и защитници на сериала, които просто посъветваха останалите да настроят телевизорите си.

Епизодът „Дрифтмарк“ е режисиран от Мигел Сапочник, същият, който снима и „Дългата нощ“, кулминационния епизод на „Троновете“, където се проведе битката с белите бродници. В минали свои интервюта той споделя мотивите за решението си:

„Всички, заети в продукцията на епизода, мислихме много по въпроса, но стигнахме до извода, че трябва да прегърнем, да приемем тъмнината, затова и взехме това решение – коментира той. – Не отговярям за това кой на какво гледа, но никога не съм снимал продукция, която да става за смартфон. Всичко, по което съм работил, е заснето за гледане на възможно по-голям екран, да се преживява с други хора. А „Дългата нощ“ е тъкмо като за кино и нямам решение на проблема, който се е породил след това.“

Но подобно на „Троновете“, „Драконът“ също е тв сериал и не се разпространява по кината.

„Досега „Драконът“ внимаваше много да не повтори грешките на оригиналния сериал – пише Стюарт Херитидж в коментар в „Гардиън“. – Въпреки няколкото скока във времето, сериалът строеше света си бавно и методично, дори може би твърде бавно, ако питате хората, които чакат кралят да умре вече цял месец.

Наивният аз смятах, че това също ще означава подобаващо осветление, но не. Епизодът от тази седмица е осветен с чаена свещ. Имаше моменти, в които случващото се бе толкова непоносимо тъмно, че имах чувството, че съм в кома. Чувах и разпознавах гласове, но не можех да си отворя очите, за да видя хората, които говорят.“

Осмият епизод на сериала ще излезе в ранните часове на 10 октомври.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg