Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

„Суперсила“, първи трейлър на документалния филм на Шон Пен за Зеленски

С кадри от първата линия на фронта, президентския бункер и срещи с обикновени украинци

Една от срещите между Шон Пен и Зеленски. Снимка: Стопкадър - „Суперсила“, първи трейлър на документалния филм на Шон Пен за Зеленски

Една от срещите между Шон Пен и Зеленски. Снимка: Стопкадър

Шон Пен представи първи трейлър към документалния си филм, заснет в Украйна в началото на войната. „Суперсила“ (Superpower) първоначално е замислен като портрет на президента Володимир Зеленски, но екипът на продукцията се озовава опасно близо до бойните действия, когато на 24 февруари 2022 г. руската армия нахлува непровокирано в Украйна.

В трейлъра са включени кадри от първите бомби над Киев, заснети от Пен и Арън Кауфман. Показани са срещите между Пен и Зеленски, негов бивш колега актьор, сега президент.

„Ние сме обикновени хора и просто искаме да живеем в страната си“, казва Зеленски в един от разговорите си с Пен.

Пен и екипът на „Суперсила“ правят седем пътувания до Украйна за снимките на филма, но действието на документалната продукция не се развива само там. Част от кадрите представят украинския президент в САЩ и в разговори, в които се опитва да убеди по-консервативни събеседници защо е необходимо американците да разберат цената на свободата на украинците.

„Супесила“ неприкрито възхвалява украинския президент, когото Пен описва като „въплъщение на надеждата“. В синопсиса държавният лидер е описан като „най-значимият военен лидер в съвремието“.

„Този някогашен актьор, превърнал се в президент, води страната си в конфликта със силата на ядрена енергия, превръщайки се в крайъгълен камък в историята – се казва в описанието на филма. – Насред моментите на лекота, вдъхновение и разкази от първата линия на конфликта, този филм показва, че суперсилата на Украйна се крие в силата на нейния лидер и нейния народ.“

Част от интервютата, които Пен провежда в Украйна, са с ветерани от руската инвазия в Крим през 2014 г. Той говори с вдовицата на мъж, загинал по време на Евромайдана, с деца, учители, хора, загубили домовете си, музиканти, политици… Заснети са и много млади доброволци в армията, включително жени.

Шон Пен многократно е заявявал подкрепата си за Украйна – миналия ноември Пен даде оскара си на Зеленски с уговорката, че президентът ще му го върне, когато страната победи Русия.

Премиерата на „Суперсила“ е на 18 септември в стрийминг платформата „Парамаунт +“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg