Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сузана Кларк с Женската награда за художествена литература

Романът „Пиранези”, издаден и на български, е едва втората книга на 61-годишната британска авторка

Сузана Кларк през 2006 г. Снимка: Патрик Нийлсен/Уикипедия, CC BY 2.0 - Сузана Кларк с Женската награда за художествена литература

Сузана Кларк през 2006 г. Снимка: Патрик Нийлсен/Уикипедия, CC BY 2.0

Английската писателка Сузана Кларк стана носител на британската Женска награда за художествена литература за романа си „Пиранези”, съобщиха организаторите. Вчера, 8 септември, е била проведена церемонията по връчване на наградата – бронзова статуетка, наречена „Беси”, и парична награда в размер на 30 хил. британски паунда.

„Пиранези” разказва историята на герой, живеещ в причудливия свят на своя безкраен замък, където веднъж среща тайнствен непознат. Романът, написан в жанра магически реализъм, излезе на български в началото на 2021 г. под знака на издателство „Лабиринт”.

Това е втори роман на Сузана Кларк след излезлия преди 16 години неин дебют „Джонатан Стрейндж и мистър Норел”, издаден на български от „Прозорец” през 2006 г. Тогава Нийл Геймън го нарече „най-добрият английски роман, писан през последните седемдесет години”.

Причината за голямата пауза между двата си романа Сузана Кларк обяснява с диагнозата си – хронична умора. 61-годишната авторка посвети наградата си на всички жени, които като нея са се сблъскали с продължителни проблеми със здравето.

Женската награда за художествена литература е учредена през 1996 г. в отговор на факта, че в продължение на 5 години нито една писателка не е била включвана в краткия списък за наградите „Букър”. Нейни носители през последните 25 години са авторки като Ан Патчет, Али Смит, Чимаманда Нгози Адичи и др.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg